Home » Blog » Succesverhalen » Werken op kantoor met Rugklachten – Hoe ik Marieke blijvend van haar klachten afhielp
Werken op Kantoor met Rugklachten

Werken op kantoor met Rugklachten – Hoe ik Marieke blijvend van haar klachten afhielp

door | 4 jan, 2019 | Rugklachten, Succesverhalen

Een aantal maanden geleden kwam Marieke bij mij in de praktijk met de vraag of ik wat kon doen aan haar rugklachten. Marieke had sinds haar 2e zwangerschap, nu 3 jaar geleden, last van lage rugklachten.

Een plotselinge, felle en scherpe steek

Zoals ze zelf omschrijft ‘een plotselinge, felle en scherpe steek’ die heel erg veel pijn deed. Ze werd elke ochtend zo stijf als een plank wakker. Ze moest altijd eerst even wat rondlopen om de ergste stijfheid kwijt te raken. Daarna kon ze zich pas douchen en aankleden.

Ze liep als een strijkijzer

Opstaan uit een stoel op haar werk, autorijden of lang achter elkaar staan, gaf pijnklachten. De pijn zorgde ervoor dat ze bewegen uit de weg ging. Ze liep als een ‘strijkijzer’, ze tilde haar voeten niet op maar schuifelde over de vloer voort.

Inmiddels werd de pijn zo hevig dat ze haar werk niet goed geconcentreerd meer kon uitvoeren. De pijn vroeg al haar aandacht. Het gezin en haar relatie kreeg er ook onder te leiden. Ze werd chagrijnig naar haar 2 jonge kindjes kregen soms een snauw en haar partner was altijd de zondebok.

Niets hielp echt…

Marieke had fysiotherapie gehad maar had niet het idee dat ‘die oefeningen’ haar klachten verminderde. Ze had verder geen gekke ongelukken, sportblessures of ander verleden waaruit de rugklachten konden worden afgeleid.

Oorzaak van de pijn elders in het lichaam

Al snel kon ik afleiden dat de rugklachten waar ze last van had niet uit haar rug kwamen. Bij Marieke (en bij veel meer mensen ook) werden de rugklachten veroorzaakt door Triggerpoints (in de volksmond ‘spierknopen’) in de billen. Als een spier langdurig op spanning staat gaat deze uiteindelijk pijnklachten en signalen afgeven. Het voelt zuur, scherp en branderig aan als je op die plaatsen drukt. Helaas zijn dit vaak plaatsen die wat dieper in het lichaam verborgen liggen waardoor je er zelf niet snel achterkomt.

Doordat de spieren van de billen onder flinke spierspanning stonden begonnen ze het bekken achterover te kantelen. Dit had een effect op de rugspieren waardoor het leek alsof ze een ‘hernia’ had.

Vermindering van klachten na kort traject

Na 4 korte behandelingen snel achter elkaar begonnen haar klachten snel minder te worden. Het lukte Marieke weer om geconcentreerd aan het werk te gaan. Daarnaast kon ze ook weer op stap met haar gezin en wat langere autoritjes maken zonder die scherpe plotselinge pijnscheuten. Het sporten kon ze ook snel weer oppakken wat ervoor zorgde dat de klachten nog minder werden.

In dit korte traject heb ik met Marieke gekeken naar wat ze zelf kon doen om die spanning op haar bilspieren te voorkomen. Ik heb haar simpele oefeningen gegeven waarmee ze haar bilspieren zelf thuis kon masseren en wat oefeningen om de spieren te rekken en strekken. Dit zorgt ervoor dat ze elk moment beginnende pijntjes zelf kan aanpakken.

Regelmatig onderhoud en ontspanning

Marieke komt nu maandelijks bij me langs omdat ze, zoals ze zelf zegt, ‘dat verdient en wat beter voor zichzelf is gaan zorgen’. Het is lekker om maandelijks een korte en gerichte rugmassage te krijgen. Hierdoor blijft ze ontspannen en soepel. Hoe goed ze ook in staat is om die rugklachten te voorkomen, het is gewoon ook even een momentje van ontspanning aan haar dagelijkse leventje.

Herken jij je in het verhaal van Marieke en wil je nu ook eindelijk wel eens blijvend verlichting van je pijnklachten? 

Ik denk dat je deze artikelen ook interessant zult vinden

Hoe Bryon in 2 behandelingen van zijn lage rugklachten afkwam

Hoe Bryon in 2 behandelingen van zijn lage rugklachten afkwam

Met een training op zaterdag had Bryon last gekregen van zijn onderrug. Bryon is een fanatiek sporter. Hij zit graag in de sportschool om aan kracht en conditietraining te doen. Hij gaat vier keer per week. Dat doet hij al 7 maanden. Hij let verder goed op zijn...

Wat je niet wilt missen

 

In de artikelen lees je tips en adviezen hoe je pijnklachten kunt aanpakken, minder last hebt van stramme spieren, beter gaat presteren en nog meer plezier haalt uit de sport.

Volg VolDaan op Facebook

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin