Home » Blog » Succesverhalen » Herstellen van een voetblessure – Hoe Omar zich goed kon voorbereiden op zijn eerste Ultratrail
Herstellen van een voetblessure

Herstellen van een voetblessure – Hoe Omar zich goed kon voorbereiden op zijn eerste Ultratrail

door | 14 mei, 2019 | Enkel en Voetklachten, Succesverhalen

“Eigenlijk heb ik altijd wel ergens last van. Ik kan me niet herinneren dat ik helemaal blessurevrij ben. Toch ben ik goed in staat om veel te kunnen hardlopen. Sterker nog ik ga over een paar weken mijn eerste Ultratrail lopen in de Alpen van Frankrijk. Het staat me dus niet in de weg zeg maar.”

Nu loopt niemand zomaar een Ultratrail – een hardloopwedstrijd door de bossen en weilanden van meer dan 50 km – dus ik was erg benieuwd naar de rest van het verhaal van Omar.

Laat ik het maar eens proberen

“Veel van mijn trainingsmaatjes nemen ter voorbereiding op hun runs altijd meerdere massages. Omdat ik nu aan de start sta van mijn eerste Ultratrail dacht ik ‘laat ik het ook maar eens proberen’. Ik heb nu nergens echt last van. Tijdje geleden was het mijn kuit, daarvoor mijn knie. Maar ook mijn bovenbeen, lies en achillespees heb ik weleens last van. Ik wil nu vooral even de spieren helemaal los laten maken. Afgelopen weekend heb ik in 3 dagen 120 km in de Ardennen heuvelop en af gelopen. Die voel ik nu een beetje branden nog.”

Volle benen van het trainen

Omar oogt als de doorsnee hardloper – lang en pezig maar goed gespierd. Ik begon met een aantal testjes voor de enkels en knieen om te zien of die vrij waren (dat was het geval). Onder het voetgewelf zat wel een puntje wat gevoelig was. De kuiten en hamstrings voelden ‘vol’ en waren licht gevoelig bij het kneden. De dijbeenspieren aan de voorkant hadden het iets zwaarder.

Do not chase the pain

De focus ging op het mobiliseren van de enkel en de voet. De spanning van de kuiten nemen dan vaak als gevolg daarvan ook af. Het puntje onder het voetgewelf is dan vaak een afgeleide plek van pijn. Door de aandacht daarop te focussen op plekken die pijn doen sla je in veel gevallen juist de oorzaak ervan over.

Ja dit voelt toch wel goed zeg

We praatten ronduit over onze sportieve uitdagingen en ontberingen die we daarin tegenkomen en onszelf aandoen. Binnen no time waren de 60 minuten voorbij. Resultaat een enkel die vrij was, een kuit en hamstring waar geen verhardingen meer in te voelen waren en het punt van pijn onder de voet was niet langer gevoelig. Omar gaf aan dit toch wel erg prettig te ervaren – ook al had hij er een hard hoofd in van te voren. We maakten nog twee afspraken ter voorbereiding op zijn trail en één in de week na zijn thuiskomst.

Kan ik je helpen in je voorbereiding?

Sta jij ook op het punt een sportieve uitdaging aan te gaan en kan je daarbij net als Omar wat hulp en ondersteuning gebruiken neem dan contact op.

Ik denk dat je deze artikelen ook interessant zult vinden

Hoe Bryon in 2 behandelingen van zijn lage rugklachten afkwam

Hoe Bryon in 2 behandelingen van zijn lage rugklachten afkwam

Met een training op zaterdag had Bryon last gekregen van zijn onderrug. Bryon is een fanatiek sporter. Hij zit graag in de sportschool om aan kracht en conditietraining te doen. Hij gaat vier keer per week. Dat doet hij al 7 maanden. Hij let verder goed op zijn...

Wat je niet wilt missen

 

In de artikelen lees je tips en adviezen hoe je pijnklachten kunt aanpakken, minder last hebt van stramme spieren, beter gaat presteren en nog meer plezier haalt uit de sport.

Volg VolDaan op Facebook

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin