Home » Blog » Succesverhalen » Herstellen van een Hernia – Hoe Denise erachter kwam dat haar rugklachten geen rugklachten waren
Herstellen van een Rughernia

Herstellen van een Hernia – Hoe Denise erachter kwam dat haar rugklachten geen rugklachten waren

door | 11 jun, 2019 | Rugklachten, Succesverhalen

“Al jaren heb ik last van lage rugklachten. Het komt en gaat. Wat ik er vooral lastig aan vind is dat het zo onvoorspelbaar is. Ineens kan ik er zo erg last van hebben dat ik mijn werk niet pijnvrij kan uitvoeren. Ik heb al van alles geprobeerd. Het helpt altijd tijdelijk. Ik heb er de afgelopen weken weer wat meer last van en dacht dat ik weer hulp moest zoeken. Ik wil eens wat anders dan de fysio of de osteopaat, vandaar dat ik bij jou ben gekomen”

Het verhaal van Denise is voor mij inmiddels redelijk herkenbaar. Ik krijg veel mensen met lage rugklachten die vanuit het niets ontstaan en ook weer weg trekken. Toch lopen ze vaak te lang rond zonder goed naar de signalen van het lichaam te luisteren. Ik begon met de intake en dacht al snel de oorzaak gevonden te hebben.

Vlakke onderrug is een gevolg – niet de oorzaak

Wat me direct opviel was dat de onderrug van Denise vrij vlak stond. De onderrug hoort een beetje hol te staan. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Ik voelde naar spanning op de hamstrings en bilspieren en Denise gaf direct aan dat dit pijnlijk aanvoelde. Hetzelfde was het geval bij de kuitspieren. Nu hoor ik vaak terug dat de therapie of massages dan daarop gericht worden. Dit is echter niet altijd de meest verstandige keuze.

Waarom zou ik me omdraaien, ik heb toch last van mijn rug?

Ik vroeg aan Denise of ik wat spieren in haar buikstreek mocht onderzoeken. De buikspieren vormen namelijk een band naar de rug toe die zorgt voor stabiliteit bij het bewegen. Als de aansturing en samenwerking van de buikspieren met de rugspieren niet goed verloopt gaan er klachten ontstaan. In veel gevallen zijn de buikspieren ‘lui’ waardoor de rugspieren te hard moeten werken. Ik liet Denise een simpele oefening doen waaruit zij zelf direct merkte dat dit ook bij haar het geval was

Jij bent de zwakste schakel, tot ziens!

Het heeft naar mijn idee geen zin om alle focus op de klacht zelf te zetten. In veel gevallen is de pijn die je voelt een resultante van een blokkade of verkeerde stabiliteit elders in de keten. Het is zaak op zoek te gaan naar de zwakste schakel. Losmaken en masseren van de pijnklacht an sich is dan van secundair belang. Sterker nog in veel gevallen neemt de pijnklacht als vanzelf af zonder daar heel veel aan te doen. Ik ging dus actief aan de slag met het verbeteren van het beweegpatroon rondom haar bekken aan de vóórzijde.

Jeetje zeg dat dit zo snel al te merken is…

“Wauw, ik voel me alsof mijn ene been 5 cm langer is. En nog veel fijner ik voel dat zware, drukkende gevoel niet meer in mn rug. Ik ben gaan geloven dat ik hier nooit meer vanaf zou komen. Jij hebt nu pas aan 1 been gewerkt en ik voel nu al zoveel verschil met vanochtend.”

Denise heeft direct nog een afspraak gemaakt om verder te werken aan haar klachten. Ik heb er alle vertrouwen in dat Denise snel van haar klachten af is. Met slechts 2 oefeningen als huiswerk kan ze actief aan de slag. Ik zoek altijd naar oefeningen die aansluiten bij werk of hobby. In Denise haar geval heb ik twee oefeningen voor tijdens het paardrijden gegeven. Dit doet ze meerdere keren per week en dus is de kans groot dat ze de oefeningen ook daadwerkelijk gaat uitvoeren.

Kan ik je helpen?

Loop jij (alweer) een tijdje rond met een stijve rug en wordt je beperkt in je dagelijkse werk of sport? Neem dan contact met mij op om te zien wat ik voor je kan betekenen. Ik ben ervan overtuigd dat er achter elke klacht een andere oplossing schuil gaat. Het is alleen zaak die te vinden en daarmee aan de slag te gaan

Herken jij je in het verhaal van Denise en wil je nu ook eindelijk wel eens blijvend verlichting van je pijnklachten? 

Ik denk dat je deze artikelen ook interessant zult vinden

Hoe Bryon in 2 behandelingen van zijn lage rugklachten afkwam

Hoe Bryon in 2 behandelingen van zijn lage rugklachten afkwam

Met een training op zaterdag had Bryon last gekregen van zijn onderrug. Bryon is een fanatiek sporter. Hij zit graag in de sportschool om aan kracht en conditietraining te doen. Hij gaat vier keer per week. Dat doet hij al 7 maanden. Hij let verder goed op zijn...

Wat je niet wilt missen

 

In de artikelen lees je tips en adviezen hoe je pijnklachten kunt aanpakken, minder last hebt van stramme spieren, beter gaat presteren en nog meer plezier haalt uit de sport.

Volg VolDaan op Facebook

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin