Home » Blog » Succesverhalen » Blijven genieten van je sport – Hoe Bas weer pijnvrij kon fietsen zonder rugklachten
Fietsen zonder rugklachten

Blijven genieten van je sport – Hoe Bas weer pijnvrij kon fietsen zonder rugklachten

door | 5 mrt, 2019 | Rugklachten, Succesverhalen

Bas is een sportieve man van eind 30. Op een dag had Bas bij mij een afspraak gemaakt voor een klachtgerichte massage van zijn lage rug. De afgelopen weken echter merkte Bas veel ongemak in de rug en nog opmerkelijker een tintelende uitstraling langs zijn been naar zijn schenen. Bas had in het verleden een hernia gehad. Zo pijnlijk als het een paar jaar geleden was, wilde bij voorkomen.

Klachten werden erger tijdens het sporten

Beweegonderzoek om oorzaak klacht te achterhalen

Te lang doorlopen met klachten leidt tot extra klachten

Bindweefsel massage zorgt voor vrijheid

Hoe Bas voelde dat de pijn wegsmelt

Hoe het zenuwstelsel betrokken is bij de pijnklacht

Waarom spanning over het gehele lichaam verdeeld wordt

Behandeling in beweegketens in plaats van losse spieren

Klachten werden erger tijdens het sporten

In zijn vrije tijd traint Bas veel op de fiets en gaat graag hardlopen. De klachten werden tijdens het sporten erger. Hier baalde Bas flink van. Hierdoor miste hij een uitlaatklep. Hij is graag aan sporten om even te ontsnappen van zijn drukke leven en heerlijk te kunnen ontspannen.

Beweegonderzoek om oorzaak klacht te achterhalen

Voordat ik start met masseren doe ik altijd eerst wat beweegtestjes om te zien met welke bewegingen de klachten gevoeld worden. Ook kan ik hiermee de klachten wat provoceren zodat ik gerichter kan zoeken naar de oorzaak ervan. Gelukkig voor Bas had hij alleen wat stijfheid onderin de rug en was het draaien van de rug wat beperkt.

Te lang doorlopen met klachten leidt tot extra klachten

Hoe langer je blijft rondlopen met een klacht des te groter de kans is dat er weefselverandering optreedt. De spieren en het omliggende bindweefsel verliezen de mogelijkheid te kunnen ontspannen. Hierdoor ‘verhard’ de huid, wordt stugger om op te pakken, en de spieren beginnen aan te voelen als staalkabels. De beweeglijkheid van je gewrichten neemt af. Je wordt ‘zo stijf als een plank’.

Bindweefsel massage zorgt voor vrijheid

Bas klom op de tafel en ging er eens goed voor liggen. Ik begon met het losmaken van het bindweefsel van de lage rug, billen en hamstrings. Dit voelt wat scherp en branderig aan maar algauw maakt dat plaats voor een gevoel van vrijheid. Alles komt losser te staan waardoor de spieren vrijer kunnen bewegen.

Hoe Bas voelde dat de pijn wegsmelt

Al gauw merkte ik dat de pijnklachten in zijn rug veroorzaakt werden door stijfheid van de bilspieren en de hamstrings. Bij het uitvoeren van zijn sport zijn dat spieren die veel moeten werken. Met behulp van wat diepere massagetechnieken kon ik de ‘zure en pijnlijke’ plekken goed aanpakken. Bas gaf aan dat het voelde ‘alsof de pijn wegsmelt’.

Ik masseer niet alleen maar passief. Dat wil zeggen dat iemand stil ligt op tafel en ik al het werk doe. Ik vraag ook altijd aan de persoon op tafel om bepaalde bewegingen uit te voeren. De spieren die de klachten veroorzaken spannen dan aan terwijl ik er druk op uitoefen. Dit geeft een heel andere beleving dan alleen maar passief gemasseerd worden.

Hoe het zenuwstelsel betrokken is bij de pijnklacht

Hiermee geef je ook een prikkel aan het zenuwstelsel om ‘los te laten’ uit te voeren. Het zenuwstelsel gaat dan weer de juiste prikkels doorsturen. Op het moment dat je pijn ervaart stuurt het zenuwstelsel continu prikkels van ‘dreigend gevaar’ naar het brein. Het brein reageert daarop door het weefsel op slot te zetten om dat gevaar uit de weg te gaan. Dit heeft echter op de lange termijn een averechts effect. Je wilt juist dat de spanning eraf gaat zodat het weefsel goed doorbloed wordt om te kunnen herstellen.

Waarom spanning over het gehele lichaam verdeeld wordt

De klacht zit namelijk niet maar op één plek of in een spier. Het lichaam verdeeld spanning en pijn over het gehele lichaam, waarbij er één of meerdere punten een piekbelasting ervaren in de pijn. Ik vroeg Bas om al liggend fietsbewegingen te maken. Terwijl hij dat doet geef ik wisselende druk in de daarbij veel gebruikte spieren. De beweging komt daarmee letterlijk vrij. De spanning die hij voelt tijdens het bewegen nam snel af.

Behandeling in beweegketens in plaats van losse spieren

De gehele beweegketen van voet tot en met rug heb ik op deze manier langs gelopen. Alle belangrijke gewrichten heb ik gemobiliseerd en versoepeld. De spieren kwamen ‘dieper’ in het bereik, zonder dat de pijnklacht die hij ervaarde voelbaar was.

Bas is na deze eerste behandeling in drie weken tijd nog twee keer langsgekomen. Daarin heb ik de behandeling herhaald maar telkens iets minder intensief hoeven uitvoeren. De laatste behandeling voelde voor Bas als het spreekwoordelijke steuntje in de rug om weer pijnvrij te kunnen bewegen en sporten. Bas heeft zich voorgenomen om maandelijks langs te komen om ontspannen van zijn sport te blijven genieten.

Ik denk dat je deze artikelen ook interessant zult vinden

Hoe Bryon in 2 behandelingen van zijn lage rugklachten afkwam

Hoe Bryon in 2 behandelingen van zijn lage rugklachten afkwam

Met een training op zaterdag had Bryon last gekregen van zijn onderrug. Bryon is een fanatiek sporter. Hij zit graag in de sportschool om aan kracht en conditietraining te doen. Hij gaat vier keer per week. Dat doet hij al 7 maanden. Hij let verder goed op zijn...

Wat je niet wilt missen

 

In de artikelen lees je tips en adviezen hoe je pijnklachten kunt aanpakken, minder last hebt van stramme spieren, beter gaat presteren en nog meer plezier haalt uit de sport.

Volg VolDaan op Facebook

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin