Wat doet een sporttherapeut?
Je zit met een sportblessure of een pijnklacht. Je bent al een tijdje aan het zoeken welke therapie jou het beste van je klacht afhelpt. De fysio, de sportmasseur of toch maar de chiropractor. Het lijkt allemaal zo op elkaar.
Wat als je nu eens wist wat een sporttherapeut voor jou kan betekenen. De sporttherapeut heeft zich namelijk verdiept in het ontstaan en verhelpen van sportblessures. Dit doet hij op een manier die ervoor zorgt dat de klachten blijvend verholpen worden. In dit artikel lees je wat de sporttherapeut voor jou kan doen.
Leeswijzer
Bij de sporttherapeut ben je in goede handen
Verschil tussen specifieke en aspecifieke klachten
Ontstaan van stijve en stramme spieren en aspecifieke pijnklachten
De invloed van omgevingsfactoren op het ontstaan van sportblessures
Belasting of Belastbaarheid – keerzijde van dezelfde medaille
Deze signalen staan jouw herstel in de weg
Welke technieken gebruikt een sporttherapeut
Onderscheid ten opzichte van een fysiotherapeut en een sportmasseur
Waaraan herken je een goede sporttherapeut?
7 redenen waarom je naar de sporttherapeut gaat met een sportblessure
Bij de sporttherapeut ben je in goede handen
De sporttherapeut biedt een helpende hand om het lichaam in de juiste stand af te stellen en te houden. Hij zorgt ervoor dat de spieren voldoende zijn toe berust op hun taken van stabiliteit, coördinatie en kracht en het bindweefsel getraind wordt in mobiliteit en flexibiliteit. Hij ondersteunt in het herstel na een blessure en/of voorkomt het ontwikkelen van overbelastingsblessures.
De oorzaken van pijnklachten aan het bewegingsapparaat worden vaak gezocht in het fysieke vlak (houding, breuken, kneuzingen) maar worden daar lang niet altijd gevonden. In dergelijke gevallen is er sprake van een aspecifieke pijnklacht.
Verschil tussen specifieke en aspecifieke klachten
Specifieke klachten zijn klachten die kunnen worden verklaard vanuit een specifiek, pathofysiologisch mechanisme en/of door een stoornis in de anatomische structuur. Denk aan botbreuk , gewricht uit de kom of een spierscheuring. Mensen met dergelijke klachten dienen altijd eerst een (huis)arts of fysiotherapeut te raadplegen.
Aspecifieke klachten zijn klachten die NIET kunnen worden toegeschreven vanuit een specifieke afwijking of aandoening én dus NIET kunnen worden verklaard uit een stoornis in de anatomische structuur. De klachten worden veelal verklaard vanuit een fysiologische regulatiestoornis. Toch kunnen mensen klagen over pijn en ongemak.
Ontstaan van stijve en stramme spieren en aspecifieke pijnklachten
Gezondheid is een toestand en nooit een vaststaand feit. Je voelt je wisselend over de dag, een maand, een jaar gezond of iets minder gezond, het is een dynamisch evenwicht. Dit kan op lichamelijk, geestelijk en sociaal vlak verschillen. Toch hebben deze drie dimensies een invloed op je gezondheid en hoe jij je voelt.
WHO – “Gezondheid is een toestand van lichamelijk, geestelijk en sociaal welzijn en niet slechts het ontbreken van ziekte of gebrek”
De invloed van omgevingsfactoren op het ontstaan van sportblessures
Omgevingsfactoren spelen een belangrijke rol in dat dynamisch evenwicht. De druk die iemand ervaart (‘stress’) zorgt voor een disbalans tussen de belastbaarheid en belasting van een persoon. Een disbalans kan ertoe leiden dat het lichaam continu ‘onder spanning staat’.
” Normaal ren ik 3 keer per week een rondje van 10 km onder de 50 min. Nu heb ik ‘ineens’ een blessure… “
Uit de intake kwam naar voren dat het bedrijf van de client in een reorganisatie zit, hij niet zeker is over het behoud van zijn baan, zijn huwelijk in slecht weer zit en hij vier dagen geleden op bed lag met griep.
Belasting of Belastbaarheid – keerzijde van dezelfde medaille
Zodra iemands belasting omhoog gaat heeft dat effect op het lichaam en de geest. Als deze belasting voorbij gaat aan wat iemands belastbaarheid is, is er sprake van overbelasting. Als deze mate van overbelasting te lang duurt (of plotseling erg groot is) leidt dat tot gezondheidsproblemen en de ontwikkeling van blessures.
De rol van het zenuwstelsel
De sporttherapeut neemt deze factoren mee in zijn behandeling. Zoals gezegd hersteld de sporttherapeut de afstelling van het lichaam terug naar de ‘default-mode’. Een balans waarin het lichaam niet de hele tijd ‘paraat staat’. Hij brengt het lichaam en met name de regulatie vanuit het zenuwstelsel tot rust.
Op de momenten namelijk dat je zenuwstelsel in ‘staat van paraatheid’ staat afgesteld raakt het bindweefsel- en spierstelsel overmatig gespannen, de hormoonhuishouding verstoord en bloedvaten worden chronisch vernauwd. Het lichaam vertaald dit als dreigende schade en begint (pijn)signalen af te geven van en naar het zenuwstelsel.
” Wist je dat het aanspannen van 5-10% van een spier ervoor zorgt dat de doorbloeding met 30% afneemt “
Deze signalen staan jouw herstel in de weg
Om de sportblessure succesvol weg te nemen wil de sporttherapeut achterhalen welke factoren een rol spelen bij het ontstaan (of in stand houden van) een sportblessure of pijnklacht.
Uit het intake gesprek haalt de sporttherapeut signalen naar boven die van invloed zijn op jouw belastbaarheid en daarmee op het ontwikkelen en in stand houden van een klacht of blessure. Herken jij bij jezelf één of meerdere van onderstaande punten en heb je last van sportblessure die niet overgaat, dan raad ik je aan contact op te nemen met een sporttherapeut:
- Verhoogde prikkelbaarheid of snel chagrijnig;
- Slaapstoornissen;
- Concentratiestoornissen;
- Snel optredende of chronische vermoeidheid of juist verregaande onrusttoestanden, waarbij je het gevoel hebt niet meer de kop stil te kunnen krijgen;
- Emotionele problematiek of depressieve episodes
- Toegenomen vatbaarheid voor infecties;
- Ongewild gewichtsverlies of juist snelle gewichtstoename (buikvet) met atrofie van de spieren van de ledematen;
- Gevoeligheid / sensitisatie;
Welke technieken gebruikt een sporttherapeut
Afhankelijk van het behandeldoel gaat de sporttherapeut aan de slag om je lichaam te helpen zichzelf te herstellen. Onderstaande behandeltechnieken zijn een greep uit de technieken die een sporttherapeut kan toepassen:
Therapeutische massagetechnieken
De klassieke sportmassage kent een basis aan technieken. De sporttherapeut maakt een combinatie van de klassieke sportmassage grepen. Strijkingen of knedingen worden met elkaar gecombineerd met als doel om de verschillende weefsellagen soepel langs elkaar te laten bewegen.
Bindweefsel massagetechnieken
Het bindweefsel speelt vaak een rol bij klachten en blessures. Door het zenuwstelsel komt dit vaak op spanning te staan en verlaagd dan de beweeglijkheid van het bewegingsapparaat. Door het onderhuids bindweefsel los te maken, creëer je ruimte voor de rest van het bewegingsapparaat.
Triggerpoint Massage technieken
De welbekende spierknopen worden Triggerpoints genoemd. In te strakke spieren ontstaan drukgevoelige punten die kenmerkende pijnpatronen kunnen uitstralen naar andere delen van het lichaam. Door de triggerpoints ‘uit te melken’ wordt de doorbloeding lokaal vergroot en worden triggerpoints gedeactiveerd.
Dry Needling
Sommige diepliggende triggerpoints zijn manueel slecht te benaderen. Met behulp van kleine acupunctuurnaaldjes zijn ze wel goed te behandelen. Het inbrengen van de naald zorgt voor minuscule microschade ter hoogte van enkele spiervezels. Dit zorgt voor een ontlading van het triggerpoint en een toename van de weefsel doorbloeding.
Mobilisaties en Manipulaties (gewrichtscorrecties)
Door de verlaagde beweeglijkheid neemt het beweegbereik van gewrichten af. De banden en kapsels worden stijver en stugger. De mobiliteit van gewrichten kan worden vergroot door het beweegbereik rustig en binnen de grenzen op te rekken.
Medical Taping
Het gebruik van medical tape verlengt het therapeutisch effect van de behandeling. De tape zorgt voor een verbetering van de doorbloeding en heeft positief effect op het de prikkeling van het zenuwstelsel. Door de tape ‘denkt’ het zenuwstelsel dat er positieve prikkels worden toegedient en past het zich daarop aan.
Foamrolling
Met behulp van een rol van samengeperst piepschuim kun jij thuis na afloop van een training zelf je spieren en bindweefsel onderhouden. Het foamrollen stimuleert de voeding en doorbloeding van het bindweefsel. Je krijgt les hoe je dit thuis zelf kunt doen.
Fascia Training
Naarmate de fascia op de juiste manier geprikkeld wordt is de conditie te verbeteren. Betere conditie is beter beweegbereik en minder kans op sportblessures en pijnklachten. De training van fascia verloopt echter op een andere manier dan klassieke krachttraining voor spieren.
Onderscheid ten opzichte van een fysiotherapeut en een sportmasseur
De fysiotherapeut is zich steeds meer gaan toeleggen op bewegingsleer en het geven van sportspecifieke beweegoefeningen om de kracht en coördinatie van spieren te versterken. In enkele gevallen behandelt de fysiotherapeut nog ‘hands-on’, maar in veel gevallen laat hij dit over aan de sporttherapeut of de sportmasseur.
Waar de fysiotherapie is gespecialiseerd in het opstellen van behandelplannen voor specifieke klachten, is de sporttherapeut gespecialiseerd in de behandeling van aspecifieke klachten.
De sportmasseur richt zich in de basis alleen op de behandeling van spieren en spierklachten met massages als belangrijkste techniek. De sporttherapeut onderscheid zich van de sportmasseur vanuit zijn therapeutische aanpak. De behandeling omvat meer dan alleen de spieren. De sporttherapeut gaat ook gericht aan de slag met het beïnvloeden van het zenuwstelsel, gewrichten en het bindweefsel.
Waaraan herken je een goede sporttherapeut?
Een sporttherapeut benaderd een klacht vanuit een breder perspectief. Zoals gezegd betrekt hij omgevingsfactoren en de werking van het zenuwstelsel in zijn behandeling. Hij zal om die reden een klacht altijd in beweegketens of beweegunits behandelen.
” Een klacht aan de kuit wordt altijd samen met een behandeling van de enkel en de knie genomen. Is de klacht al langere tijd aanwezig, kan het ook verstandig zijn om de lage rug mee te behandelen.
Een klacht aan de knie, moet daarom worden behandeld in een combinatie met de hamstrings, de quadriceps, de kuit, de heup en de lage rug. “
Het bindweefsel van de spieren stopt namelijk niet op punt A en punt B. Er is sprake van een continue verbinding van de ene spier die doorloopt in het bindweefsel van andere spieren, pezen en botten. Spanning op een spier zorgt daarom in veel gevallen op spanning op andere plekken in het lichaam.
” Sommige rugklachten worden veroorzaakt door te grote spanning op de voetzolen. Het losmaken van de spieren en het bindweefsel op de voetzool kan voor een grote vermindering van de rugklachten zorgen “
Een goede sporttherapeut kijkt daarom altijd verder dan de hulpvraag waarmee jij speelt. In sommige gevallen wordt je dus behandeld aan heel iets anders dan waarvoor jij gekomen bent.
7 redenen waarom je naar de sporttherapeut gaat met een sportblessure
- Hij heeft verstand van de meest voorkomende sportblessures en houdingsgerelateerde pijnklachten.
- Hij behandelt aspecifieke klachten vanuit een integrale visie. Hij doet niet alleen maar aan bestrijden van symptomen.
- Hij kijkt naar omgevingsfactoren die een rol spelen bij het tot stand komen of het in stand houden van blessures en pijnklachten.
- Hij heeft verstand van het zenuwstelsel en weet hoe hij dat kan beïnvloeden.
- Hij zet een breed scala aan (manuele) technieken in.
- Hij geeft advies ten aanzien van oefeningen die je thuis kunt uitvoeren om je conditie van je spieren en bindweefsel optimaal te krijgen en te houden
- Je hebt geen zin om spierversterkende oefeningen te doen. Je wilt ook dat er iets ‘aan je lichaam’ gedaan wordt.
Benieuwd naar de mogelijkheden en wil je direct een vrijblijvend intakegesprek?
Ik denk dat je deze artikelen ook interessant zult vinden
Ontdek 4 foamrol technieken die groot effect hebben op je mobiliteit
Als jij denkt dat foamrollen meer hype is dan fitness, dan heb ik nieuws voor je: het is blijvend. Meerdere studies komen met tastbaar bewijs dat het regelmatig rollen van je pijnlijke spieren goed is voor je. In dit artikel geef ik je uitleg waarom je dagelijks met...
Meer spierflexibiliteit – een 7 daags trainingsplan om spierblessures te voorkomen
Wil jij de kans op blessures verkleinen – train dan op de flexibiliteit van je spieren Wil jij sterker en krachtiger worden – zelfde verhaal train de flexibiliteit van je spieren Door te trainen op excentrische contracties van je spieren, kun je al binnen één week...
Hersteltraining – 4 technieken om meer resultaat te krijgen uit zware Krachttraining
Hersteltraining. Door veel atleten wordt dat overgeslagen of over het hoofd gezien. Trainen, Keihard Trainen, Trainen totdat je niet meer kunt – dat is wat de klok slaat. In de meeste gevallen kan het niet op en willen we de uitstraling hebben van Schwarzenegger of...
3 krachtige tips om de kans op blessures drastisch te verlagen
Met dit artikel ga ik inkomen mislopen – letterlijk. Want hoe minder mensen een blessure krijgen, des te minder werk ik heb. Toch schrijf ik dit artikel en wel om de volgende reden: Ik hou van sporten. Ik haat blessures. Iedereen haat blessures. Om blessurevrij te...
5 leuke work outs om te beginnen met trail runnen
Bonk Bonk Bonk…. Komt het monotone gedreun van die kilometers asfalt jouw inmiddels de neus uit? Ken jij elke hoek en bocht, weet je waar je even kunt schuilen of moet stoppen voor een stoplicht? Dan daag ik je uit om eens te gaan trailen. Je gaat van bospaden over in...
Blessures voorkomen – Een Handleiding voor het voorkomen en genezen van beweegklachten
Deel 1 – Blessures begrijpen / Deel 2 – Blessures aanpakken / Deel 3 –Blessures voorkomenZodra je een blessure hebt is het enige waaraan je kunt denken wanneer je van die klachten af bent zodat je weer kunt gaan doen wat je leuk vindt. En als je dan eenmaal van die...
Krachttraining tijdens het Hardlopen – 5 krachtige en speelse workouts
Obstacle Racers hebben geen fitnesszaal nodig om sterker en sneller te worden. Alles wat je nodig hebt om jezelf uit te dagen is je eigen lichaam en datgene wat de natuur je te bieden heeft.Zeker als je thuis weinig spullen hebt liggen (of geen geld aan de sportschool...
Begrijp je blessure – de 4 meest voorkomende vormen van trainingsgerelateerde klachten
Deel 1 – Blessures begrijpen / Deel 2 – Blessures aanpakken / Deel 3 –Blessures voorkomen Geblesseerd zijn zuigt ballen – ik kan erover meepraten met een gescheurde kruisband, 2 keer een meniscus en diverse verzwikte enkels, vingers en spierblessures. Je traint om...
Obstacle Run voorbereiding – Hoe begin ik met trainen?
Obstacle Run Voorbereiding – 3 Tips om onnodige blessures en ongemakken te voorkomen… Sta jij op het punt om mee te gaan doen aan een Obstacle Run binnenkort? Heb je geen flauw idee waar je moet beginnen met je training of waar je op moet letten? Ik weet zelf...
Blessures aanpakken – Hoe je sneller herstelt door te gaan bewegen
Deel 1 – Blessures begrijpen / Deel 2 – Blessures aanpakken / Deel 3 –Blessures voorkomenOver de jaren heen zijn er verschillende opvattingen geweest hoe je het beste om kunt gaan met blessures. De opvatting dat alleen maar koelen en rust nemen het beste voor je was...
3 perfecte oefeningen om van stijve heupen en heupklachten af te komen
Heb jij weleens last van stijve heupen? Of een zeurende pijn diep in je heup waar je niet bij kunt? Denk dan eens even met me mee: "Je wordt ’s ochtends wakker om te beginnen aan een nieuwe werkdag. Je sleept jezelf vanuit bed naar de ontbijttafel en vervolgens de...
de 3 V’s van VolDaan Massagepraktijk
Jij loopt met een klacht rond. Je hebt er last van. Slaapt slecht, kunt je niet concentreren. Je bent chagrijnig en jezelf niet. Gek wordt je ervan. Je beweegt als een oude man. Je bent zo stijf als een plank. De hele dag staat in het teken van je zeurende en stekende...
Ontdek hoe jij in 28 dagen sneller kunt rennen tijdens Obstacle Runs
Ontdek hoe jij in 28 dagen sneller kunt hardlopen tijdens Obstacle Runs De meeste sporters raken geobsedeerd om alle obstakels tijdens een Obstacle Race te voltooien. En wie neemt ze dat kwalijk toch? Als het je lukt om de Multi-Rig over te komen zonder de grond te...
Blessurevrij sporten – Wat je kunt leren van de vergelijking met tuinieren
De overeenkomst tussen blessurevrij sporten en tuinieren Hoe je blessurevrij kunt sporten vergelijk ik altijd met tuinieren. Je koopt een huis waar al 2 jaar geen tuinman aan het werk is geweest. De gehele tuin is overwoekerd met onkruid. Waar begin je mee? Met het...
Waarom stretch oefeningen voor jou niet werken (en 3 tips wat je kunt doen om wel flexibeler te worden)
Vervelend toch, dat je ’s ochtends eerst 5 minuten op de bedrand moet zitten voordat je rug meewerkt, of dat je met veel pijn en moeite je sokken aankrijgt omdat je niet met je handen bij je voeten komt. Gebrek aan flexibiliteit leidt bij veel mensen tot grote...
Wordt de pijn de baas – Je lichaam als wapen om doelen te bereiken zonder pijnklachten
Je lichaam als wapen om doelen te bereiken zonder pijnklachten Je lichaam vormt de sleutel of toegangsweg naar het bereiken van prestaties. Er is namelijk niets wat je in het leven kunt bereiken zonder je lichaam met je mee te nemen. Je kunt op twee manieren naar je...
0 Reacties