Hersteltraining. Door veel atleten wordt dat overgeslagen of over het hoofd gezien.
Trainen, Keihard Trainen, Trainen totdat je niet meer kunt – dat is wat de klok slaat.
In de meeste gevallen kan het niet op en willen we de uitstraling hebben van Schwarzenegger of Rocky Balboa als we ons lichaam tot het uiterste drijven en onze grenzen verleggen. Het gaat altijd over meer kilo’s, meer reps en nog zwaardere beproevingen.
We streven allemaal om die “ene gast of chick” te zijn – heroisch, niet te stoppen en altijd in staat om door de pijngrens te gaan.
Het lijkt haast wel dat in de meeste fitness posts en artikelen, de prestatie afhangt van de mate waarin we onszelf pijn kunnen doen. Maar hoe zit dat met jezelf herstellen?
In dit artikel lees je waarom het herstellen na een zware workout belangrijker is dan direct weer door te rennen naar een volgende workout. Als jij geen roofbouw wil plegen op je lichaam is dit een absolute aanrader.
Leeswijzer
Om sterker te worden moet je ook herstellen
Herstellen zelfs belangrijker dan trainen zelf
Met herstellen scoor je geen credits
Sterker en Sneller door Herstellen
Hersteltraining methode #1 – Ga All-in op je Slaap
Hersteltraining methode #2 – Ga All-in op je Voeding
Hersteltraining methode #3 – Ga All-in op Meditatie
Hersteltraining methode #4 – Ga All-in op je Vakantie
Om sterker te worden moet je ook herstellen
Vaak wordt de keerzijde van de medaille vergeten. We vergeten de biologie van ons lichaam. Om sterker te worden moet je ook herstellen. Er zijn nu eenmaal chemische wetten waarmee je lichaam te maken heeft.
Dit is de realiteit. Terwijl je traint breek je letterlijk je lichaam af. Er ontstaat microscopisch kleine schade door de kracht die erop zet. Het is de mate van herstel wat bepaalt of jij sterker wordt dan de dag ervoor. Je lichaam gaat zich namelijk wapenen tegen alle krachten. Het wordt sterker, stugger, harder.
Herstellen zelfs belangrijker dan trainen zelf
Dus zo bekeken – is de herstelfase het tweede deel van je trainingsplan en misschien zelfs wel het belangrijkste deel. Dus waarom ga je hier niet met dezelfde intensiteit mee om als het trainen zelf?
Het lukt niet om elke dag te knallen en te beuken in de crossfitbox of tijdens het bootcampen. Vraag het maar na bij alle fitboys en fitgirls die kampen met blessures, vermoeidheidverschijnselen of mentale burnout.
Met herstellen scoor je geen credits
We praten niet over de hersteltijd en training omdat het dan lijkt dat we een deuk slaan in onze air van onoverwinnelijkheid. Je scoort geen aanzien en punten voor opscheppen op social media als je zegt dat je vannacht wel 10 uur hebt geslapen als een roosje.
Misschien, heel misschien is het tijd voor verandering. Misschien wordt het eens tijd dat we bescheiden opscheppen over ons herstel zoals we over onze PR’s vertellen. Het wordt tijd dat we onze hersteltijd net zo omarmen als onze HIIT training.
Sterker en Sneller door Herstellen
Je zult merken dat je fitheid sterk toeneemt als je net zoveel aandacht besteedt aan het herstellen als aan het trainen zelf. Zodra jouw hersteldoelen net zo belangrijk worden als je trainingsdoelen zul je merken dat je in staat bent je eigen PR’s te verpletteren.
Net als bij het trainen zelf, zul je moeten leren hoe je goed herstelt. Dus neem het serieus en ga all-in. Ik geef je vier tips:
Hersteltraining methode #1 – Ga All-in op je Slaap
Zet je workouts in je kalender, maar zet daar ook je slaaptijd bij. Wordt net zo bezeten over je slaaptijd als over je work outs. Wordt boos als je tekort slaapt. Maak het bespreekbaar met je partner als je kinderen hebt om eens door te kunnen slapen.
Ga gemiste slaap zien als gemiste work outs. Maak een schema voor je slaap en train als een malle om dat voor elkaar te krijgen. Ja het vraagt commitment om op tijd naar bed te gaan.
Ga uit van 8 uur als ondergrens. Maar ga soms voor meer, dit hangt van persoon tot persoon af. Het weekend leent zich voor een sessie stevig uitslapen. Zelfs als je niet slaapt, ga dan liggen met gesloten ogen. Raak niet gefrustreerd. Geniet van het stilliggen en nietsdoen. Geniet van het bewustzijn van herstel.
Kijk geen tv, lees geen boeken, doe niets op social media. Doe niets en lig stil. Ga naar bed en ga slapen.
Hersteltraining methode #2 – Ga All-in op je Voeding
Ga eens na hoeveel geld we besteden aan de juiste trainingschema’s. Kleding. Lidmaatschappen. Maar als het aankomt op gezonde voeding en goed eten gaan we krenterig doen…
Bedenk je eens hoeveel tijd we besteden in de Crossfit box of met Bootcampen en rondjes hardlopen. Lange uren en dagen, weken en soms maanden achtereen. En als we gaan eten gebruiken we onze magnetron…
Ga naar de supermarkt en koop een gezonde maaltijd. Begin met de juiste ingrediënten. Neem dan de tijd om met deze mooie producten een goed samengestelde en uitgebalanceerde smaakvolle maaltijd te maken. En neem zo niet nog meer tijd om met aandacht te genieten van de maaltijd.
Voeding herstelt. Training breekt je lichaam af. Het eten van voeding bouwt het weer op. De kwaliteit van dit proces hangt af van de kwaliteit van de voeding die tot jezelf neemt.
De Work Out of the Day of je Bootcamplesje duurt een 1 uur. Eten van voedsel de overige 23. Het vraagt toewijding om voeding onder de knie te krijgen. Het is niet makkelijk.
Hersteltraining methode #3 – Ga All-in op Meditatie
Iedereen raakt dolenthousiast als ze een HIIT training of Krachttraining inplannen in de dag. Of je wilt of niet ze vertellen er graag over.
Maar een plan maken om 10 tot 20 minuten stil op een kussen te gaan zitten en met aandacht naar hun lichaam te gaan? Daar is niemand in geïnteresseerd. Niemand praat daarover.
Tot ikzelf ook doorkreeg dat mediteren zwaarder en moeilijker is dan 50 kg bankdrukken of 100 Burpees achter elkaar doen. Nog steeds zijn er momenten dat ik het liever ontwijk om op dat kussentje te gaan zitten. Omdat het zo moeilijk is.
Maak ruimte in je agenda. Kijk er met dezelfde volharding naar als je naar de Work Out of the day naar kijkt. Meditatie vraagt oefening en aandacht. Het is niet iets wat zomaar gebeurd.
Als je echt All-in wilt gaan, dan kun je toch wel 10 minuten per dag even tijd vinden om stil te zitten, adem te halen en aanwezig te zijn met je gedachten en aandacht. Het zou niet moeilijk moeten zijn dit 30 dagen vol te houden, ja toch? Grote kans dat het je niet lukt. Grote kans dat je na een paar dagen alsnog afhaakt.
Weet je namelijk wat het is? Het vraagt uitzonderlijk veel doorzettingsvermogen om stil te zitten. Het is inspannend om te ontspannen op dat punt. Het vraagt een heel nieuwe manier van toewijding, veel moeilijker dan je zult ervaren om een extra work out te plannen in de agenda.
Hersteltraining methode #4 – Ga All-in op je Vakantie
Geen training. Geen schema’s. Niets.
Dat is wat ik bedoel met vakantie.
Neem in elk jaar minstens 1 maand waarin je niet met doelen voor ogen sport of traint. Of als dat makkelijker voor je is: Het doel moet zijn om niet te trainen.
Het vraagt hard werk om niet te werken, zeker als je het type bent wat het liefst elke dag sport.
Plan een tripje. Plan tijd met familie en vrienden. Vraag maar eens om je heen hoe egoïstisch je soms bent als het om trainen gaat. Laat die mindset voor telkens een maand even varen.
Probeer het eens.
Benieuwd naar jouw mening
Ik ben erg benieuwd hoe jij tegen hersteltraining aankijkt, wat jouw manier is en wat je van mijn tips vindt. Laat het mij weten door een opmerking hieronder achter te laten.
Ik denk dat je deze artikelen ook interessant zult vinden
Waarom stretch oefeningen voor jou niet werken (en 3 tips wat je kunt doen om wel flexibeler te worden)
Vervelend toch, dat je ’s ochtends eerst 5 minuten op de bedrand moet zitten voordat je rug meewerkt, of dat je met veel pijn en moeite je sokken aankrijgt omdat je niet met je handen bij je voeten komt. Gebrek aan flexibiliteit leidt bij veel mensen tot grote...
Blessures voorkomen – Een Handleiding voor het voorkomen en genezen van beweegklachten
Deel 1 – Blessures begrijpen / Deel 2 – Blessures aanpakken / Deel 3 –Blessures voorkomenZodra je een blessure hebt is het enige waaraan je kunt denken wanneer je van die klachten af bent zodat je weer kunt gaan doen wat je leuk vindt. En als je dan eenmaal van die...
Ontdek 4 foamrol technieken die groot effect hebben op je mobiliteit
Als jij denkt dat foamrollen meer hype is dan fitness, dan heb ik nieuws voor je: het is blijvend. Meerdere studies komen met tastbaar bewijs dat het regelmatig rollen van je pijnlijke spieren goed is voor je. In dit artikel geef ik je uitleg waarom je dagelijks met...
Obstacle Run voorbereiding – Hoe begin ik met trainen?
Obstacle Run Voorbereiding – 3 Tips om onnodige blessures en ongemakken te voorkomen… Sta jij op het punt om mee te gaan doen aan een Obstacle Run binnenkort? Heb je geen flauw idee waar je moet beginnen met je training of waar je op moet letten? Ik weet zelf...
Meer spierflexibiliteit – een 7 daags trainingsplan om spierblessures te voorkomen
Wil jij de kans op blessures verkleinen – train dan op de flexibiliteit van je spieren Wil jij sterker en krachtiger worden – zelfde verhaal train de flexibiliteit van je spieren Door te trainen op excentrische contracties van je spieren, kun je al binnen één week...
Blessurevrij sporten – Wat je kunt leren van de vergelijking met tuinieren
De overeenkomst tussen blessurevrij sporten en tuinieren Hoe je blessurevrij kunt sporten vergelijk ik altijd met tuinieren. Je koopt een huis waar al 2 jaar geen tuinman aan het werk is geweest. De gehele tuin is overwoekerd met onkruid. Waar begin je mee? Met het...
Krachttraining tijdens het Hardlopen – 5 krachtige en speelse workouts
Obstacle Racers hebben geen fitnesszaal nodig om sterker en sneller te worden. Alles wat je nodig hebt om jezelf uit te dagen is je eigen lichaam en datgene wat de natuur je te bieden heeft.Zeker als je thuis weinig spullen hebt liggen (of geen geld aan de sportschool...
Blessures aanpakken – Hoe je sneller herstelt door te gaan bewegen
Deel 1 – Blessures begrijpen / Deel 2 – Blessures aanpakken / Deel 3 –Blessures voorkomenOver de jaren heen zijn er verschillende opvattingen geweest hoe je het beste om kunt gaan met blessures. De opvatting dat alleen maar koelen en rust nemen het beste voor je was...
de 3 V’s van VolDaan Massagepraktijk
Jij loopt met een klacht rond. Je hebt er last van. Slaapt slecht, kunt je niet concentreren. Je bent chagrijnig en jezelf niet. Gek wordt je ervan. Je beweegt als een oude man. Je bent zo stijf als een plank. De hele dag staat in het teken van je zeurende en stekende...
3 krachtige tips om de kans op blessures drastisch te verlagen
Met dit artikel ga ik inkomen mislopen – letterlijk. Want hoe minder mensen een blessure krijgen, des te minder werk ik heb. Toch schrijf ik dit artikel en wel om de volgende reden: Ik hou van sporten. Ik haat blessures. Iedereen haat blessures. Om blessurevrij te...
3 perfecte oefeningen om van stijve heupen en heupklachten af te komen
Heb jij weleens last van stijve heupen? Of een zeurende pijn diep in je heup waar je niet bij kunt? Denk dan eens even met me mee: "Je wordt ’s ochtends wakker om te beginnen aan een nieuwe werkdag. Je sleept jezelf vanuit bed naar de ontbijttafel en vervolgens de...
Ontdek hoe jij in 28 dagen sneller kunt rennen tijdens Obstacle Runs
Ontdek hoe jij in 28 dagen sneller kunt hardlopen tijdens Obstacle Runs De meeste sporters raken geobsedeerd om alle obstakels tijdens een Obstacle Race te voltooien. En wie neemt ze dat kwalijk toch? Als het je lukt om de Multi-Rig over te komen zonder de grond te...
Begrijp je blessure – de 4 meest voorkomende vormen van trainingsgerelateerde klachten
Deel 1 – Blessures begrijpen / Deel 2 – Blessures aanpakken / Deel 3 –Blessures voorkomen Geblesseerd zijn zuigt ballen – ik kan erover meepraten met een gescheurde kruisband, 2 keer een meniscus en diverse verzwikte enkels, vingers en spierblessures. Je traint om...
Wordt de pijn de baas – Je lichaam als wapen om doelen te bereiken zonder pijnklachten
Je lichaam als wapen om doelen te bereiken zonder pijnklachten Je lichaam vormt de sleutel of toegangsweg naar het bereiken van prestaties. Er is namelijk niets wat je in het leven kunt bereiken zonder je lichaam met je mee te nemen. Je kunt op twee manieren naar je...
5 leuke work outs om te beginnen met trail runnen
Bonk Bonk Bonk…. Komt het monotone gedreun van die kilometers asfalt jouw inmiddels de neus uit? Ken jij elke hoek en bocht, weet je waar je even kunt schuilen of moet stoppen voor een stoplicht? Dan daag ik je uit om eens te gaan trailen. Je gaat van bospaden over in...
Wat doet een sporttherapeut?
Wat doet een sporttherapeut? Je zit met een sportblessure of een pijnklacht. Je bent al een tijdje aan het zoeken welke therapie jou het beste van je klacht afhelpt. De fysio, de sportmasseur of toch maar de chiropractor. Het lijkt allemaal zo op elkaar. Wat als je nu...
0 Reacties