Home » Blog » Sporttherapie » de 3 V’s van VolDaan Massagepraktijk
3vs van VolDaan

de 3 V’s van VolDaan Massagepraktijk

door | 24 nov, 2018 | Sporttherapie

Jij loopt met een klacht rond. Je hebt er last van. Slaapt slecht, kunt je niet concentreren. Je bent chagrijnig en jezelf niet. Gek wordt je ervan. Je beweegt als een oude man. Je bent zo stijf als een plank. De hele dag staat in het teken van je zeurende en stekende pijn.

Je wilt van de pijn af en het liefst vandaag nog. Je wilt weer kunnen sporten. Je wilt ook als je aan het werk bent geen last hebben van die pijn.

In dit artikel lees je waarom ik anders ben dan andere masseurs of therapeuten. Je leest hoe je bij mij een integrale aanpak krijgt om blijvend van je blessures af te komen, sterker wordt en soepeler gaat bewegen.


Leeswijzer

De drie componenten van gezond bewegen

De enige manier voor blijvend resultaat

Voelen, Vrijmaken, Versterken – De 3 V’s van VolDaan

Meer dan een Massage alleen

Tussenbalans opmaken

Zelf helaas ook Ervaringsdeskundige met blessures

Ik ga graag met je aan de slag


De drie componenten van gezond bewegen

Ik ga verder waar de meeste therapeuten of masseurs stoppen. Bij mij sta je niet na 30 of 60 minuten weer buiten. Want masseren alleen is niet waardoor je pijnklacht verdwijnt. Vaak voelt het een tijdje lekker ontspannen, maar de kans is groot dat je klacht in alle hevigheid weer terugkomt.

Soepel en pijnvrij bewegen bestaat namelijk uit 3 items:

Spierkracht: Iedereen weet dat spierkracht belangrijk is. Slappe spieren houden activiteit niet lang vol. Als je spieren niet sterk genoeg zijn, is de kans groot dat je blessures krijgt als je plotseling iets van ze vraagt. Zonder spierkracht geen prestaties. Maar het alleen maar krachtig maken van bepaalde spieren ten koste van andere spieren is vragen om problemen, pijntjes en blessures.

Om te kunnen vertrouwen op spierkracht die je nodig hebt in het dagelijks leven tijdens sporten (en dus niet in een gecontroleerde omgeving van de fitnesszaal) moet zijn lichaam sterker maken in alle mogelijke richtingen en zelfs in ongewone houdingen

Flexibiliteit en Mobiliteit: Leuk dat zij haar been in haar nek kan leggen, maar wat heb jij daar aan? Maar als jij in je sport graag een bepaalde beweging wilt kunnen uitvoeren, maar dat nu niet kan, zul je toch flexibeler of mobieler moeten worden. Het verkleinen van bewegingsbeperking in je beweegbereik houdt als vanzelf in dat je met meer gemak gaat bewegen.

Motor Control: Wat heb je aan een snelle sportwagen als je niet weet hoe je deze moet besturen? Het hebben van de juiste controle is een eigenschap die je gebruikt om je lichaam te sturen en te laten reageren op zorgvuldig afgestemde en vloeiende bewegingen naar gelang je wilt.

Het ontwikkelen van de juiste motor control van je bewegen is te vergelijken met een kind dat leert fietsen. Het vraagt om oefenen, herhalen, geduld. Er is geen mogelijkheid om stappen over te slaan.

De enige manier voor blijvend resultaat

Om de pijnklacht blijvend te verhelpen is het noodzakelijk dat je op alle drie de vlakken iets gaat doen. Anders laat je de kans bestaan dat de pijn onder de oppervlakte blijft woekeren en na verloop van tijd weer de kop steekt.

  1. Bij de masseur word je over het algemeen alleen geholpen op het gebied van flexibiliteit en mobiliteit. Spierspanning wordt los gemaakt waardoor het beweegbereik tijdelijk vergroot wordt. Als je echter niets doet aan spierkracht in de zwakke spieren, komt er een te grote druk te staan op andere weefsels. Deze raken overbelast waardoor er weer pijn gaat ontstaan.
  2. Bij de fysiotherapeut ligt tegenwoordig juist de nadruk op de Kracht-Component en Motor Control maar veel minder op Flexibiliteit. Je leert de spieren te versterken en in de juiste beweegketen te beheersen, maar als het beweegbereik niet vergroot wordt is het dweilen met de kraan open.

Voelen, Vrijmaken, Versterken – De 3 V’s van VolDaan

Als je kiest voor een behandeling bij mij, dan ga je vanaf sessie 1 met alle drie de componenten aan de slag door middel van de 3 V’s van VolDaan.

  • Ik kijk, analyseer en Voel waar jou blokkades zitten en ga daar direct mee aan de slag. Niet alleen krijg je een stevige sporttherapeutische massage waarbij alles los gemaakt wordt, je leert ook direct hoe je thuis dit herstel doorzet.
  • Ik maak deze vervolgens Vrij zodat je beweegbereik direct vergroot wordt.
  • Als laatste Versterk ik je beweegpatroon. Tijdens de sessies gaan we direct aan de slag met je Kracht en met je Motor Control.

Meer dan een Massage alleen

  • Je leert hoe je je eigen spieren soepel en beweeglijk maakt door middel van makkelijk aan te leren massagetechnieken. Op termijn heb je mij dan niet eens meer nodig om pijnvrij te worden, hoogstens om je spieren eens een welverdiende ontspanning te geven na een pittige maand sporten.
  • Je leert leuke spierversterkende lichaamsgewicht oefeningen waarmee je spelenderwijs aan de slag gaat. Je hoeft niet in een saaie sportzaal met apparaten aan de slag. Je gaat met je eigen lichaamsgewicht oefenen en zult snel merken dat je door deze oefeningen nog soepeler wordt.
  • Je leert hoe je moet luisteren naar je lichaam om overbelasting (en erger nog onderbelasting) kunt vermijden.
  • Alles samen versnelt je herstelproces.

Tussenbalans opmaken

Na 3 sessies maken we de balans op. Hoe voelt je lichaam? Is de pijn afgenomen? Is je beweegbereik toegenomen? Hoe herstelt de blessure zich? Vaak is dat een goed moment om de balans op te maken.

Zelf helaas ook Ervaringsdeskundige met blessures

Zelf weet ik uit ervaring wat het is om geblesseerd te zijn en toe te moeten kijken hoe anderen wel kunnen blijven genieten van hun sport. Door de juiste stappen te nemen ben ik weer volledig hersteld van 2 zware knie operaties en in staat om mee te doen aan fysiek zware Obstacle Races. Een sport waarbij je kracht en uithoudingsvermogen vraagt van het hele lichaam. Ik weet hoe ik mezelf blessurevrij hou.

Ik ga graag met je aan de slag

Neem contact op middels onderstaande button om te bekijken wat ik voor je kan doen.

Ik denk dat je deze artikelen ook interessant zult vinden

Obstacle Run voorbereiding – Hoe begin ik met trainen?

Obstacle Run voorbereiding – Hoe begin ik met trainen?

Obstacle Run Voorbereiding – 3 Tips om onnodige blessures en ongemakken te voorkomen… Sta jij op het punt om mee te gaan doen aan een Obstacle Run binnenkort? Heb je geen flauw idee waar je moet beginnen met je training of waar je op moet letten? Ik weet zelf...

Wat doet een sporttherapeut?

Wat doet een sporttherapeut?

Wat doet een sporttherapeut? Je zit met een sportblessure of een pijnklacht. Je bent al een tijdje aan het zoeken welke therapie jou het beste van je klacht afhelpt. De fysio, de sportmasseur of toch maar de chiropractor. Het lijkt allemaal zo op elkaar. Wat als je nu...

Ontdek 4 foamrol technieken die groot effect hebben op je mobiliteit

Ontdek 4 foamrol technieken die groot effect hebben op je mobiliteit

Als jij denkt dat foamrollen meer hype is dan fitness, dan heb ik nieuws voor je: het is blijvend. Meerdere studies komen met tastbaar bewijs dat het regelmatig rollen van je pijnlijke spieren goed is voor je. In dit artikel geef ik je uitleg waarom je dagelijks met...

Blessures aanpakken – Hoe je sneller herstelt door te gaan bewegen

Deel 1 – Blessures begrijpen / Deel 2 – Blessures aanpakken / Deel 3 –Blessures voorkomenOver de jaren heen zijn er verschillende opvattingen geweest hoe je het beste om kunt gaan met blessures. De opvatting dat alleen maar koelen en rust nemen het beste voor je was...

5 leuke work outs om te beginnen met trail runnen

5 leuke work outs om te beginnen met trail runnen

Bonk Bonk Bonk…. Komt het monotone gedreun van die kilometers asfalt jouw inmiddels de neus uit? Ken jij elke hoek en bocht, weet je waar je even kunt schuilen of moet stoppen voor een stoplicht? Dan daag ik je uit om eens te gaan trailen. Je gaat van bospaden over in...

3 krachtige tips om de kans op blessures drastisch te verlagen

3 krachtige tips om de kans op blessures drastisch te verlagen

Met dit artikel ga ik inkomen mislopen – letterlijk. Want hoe minder mensen een blessure krijgen, des te minder werk ik heb. Toch schrijf ik dit artikel en wel om de volgende reden: Ik hou van sporten. Ik haat blessures. Iedereen haat blessures. Om blessurevrij te...

Wat je niet wilt missen

 

In de artikelen lees je tips en adviezen hoe je pijnklachten kunt aanpakken, minder last hebt van stramme spieren, beter gaat presteren en nog meer plezier haalt uit de sport.

Volg VolDaan op Facebook

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin