Home » Blog » Sporttherapie » Begrijp je blessure – de 4 meest voorkomende vormen van trainingsgerelateerde klachten

Begrijp je blessure – de 4 meest voorkomende vormen van trainingsgerelateerde klachten

door | 16 okt, 2019 | Sporttherapie

Geblesseerd zijn zuigt ballen – ik kan erover meepraten met een gescheurde kruisband, 2 keer een meniscus en diverse verzwikte enkels, vingers en spierblessures.

Je traint om sterker of beter te worden in de sport of activiteit die je leuk vindt om te doen. Tijdens het spel of op een onverwacht moment gaat er iets verkeerd. Je glijdt uit, landt verkeerd of misschien voel je vanuit het niets als je wakker wordt een snijdende pijn.

Ongeacht de oorzaak kan het lastig zijn om precies uit te zoeken wat er verkeerd is gegaan en wat je moet doen om weer zorgeloos en pijnvrij te bewegen. Dit is precies de reden waarom ik deze serie van 3 artikelen heb geschreven om jou hiermee te kunnen helpen:

 • In deel 1 (dit artikel dus) help ik je op weg om jouw blessure te helpen begrijpen en hoe dit is ontstaan.
 • Daarna lees je in deel 2 wat je juist wel en juist niet moet vermijden met deze vormen van blessures
 • Als laatste geef ik je in deel 3 een paar tips en trucs die je zullen helpen hiervan te herstellen en genezen

In mijn massagepraktijk help ik dagelijks sporters en atleten met het herstellen van verschillende soorten beweegklachten en sportblessures. Dit doe ik met veel plezier omdat ikzelf ook graag veel beweeg en actief ben. Als ik daarin beperkt word geeft me dat veel chagrijn en teleurstelling. Ik weet helaas dus ook wat je doormaakt als je gedwongen stil moet zitten.

In mijn werk kom ik veel verschillende soorten blessures tegen, van dubbel geklapte enkels tot spierblessures, van te lang stil zitten tot te veel ineens willen doen. Hoewel ik geen medisch advies kan en mag geven, weet ik wel veel hoe jij je herstel na een blessure kunt helpen ondersteunen en versnellen. Geloof me dat ik alle vormen van blessures die in dit artikel besproken worden gezien en behandeld heb. Ik weet dus waarover ik praat en hoe ik je snel weer op weg help.

Het is slechts een kwestie van erachter komen waar je mee te maken hebt en het zetten van de juiste stappen om je herstel te helpen. Als je nu moet toekijken met een blessure, of dat gedaan hebt in het verleden en dat liever niet nog een keer wilt doen, dan leer je in dit artikel wat je moet doen zodat je snel weer kunt gaan doen waar je plezier aan beleeft.

Wanneer moet je een arts raadplegen?

In de meeste gevallen is het vrij duidelijk waardoor je geblesseerd bent geraakt. Toch is het in sommige gevallen niet zo duidelijk. Hoe dan ook de eerste stap om van je blessure af te komen is meer bekend te raken met wat er in je lichaam gebeurt.

Maar voordat we over gaan tot de meest voorkomende vormen van blessures is het belangrijk dat je weet wanneer je direct een dokter moet raadplegen (naast de overduidelijke gevallen van gebroken botten). Ga direct naar een dokter als je een van onderstaande gevallen ervaart:

 • Een verdoofd of tintelend gevoel op een plek die na een paar dagen niet wegtrekt nadat je deze voor het eerst gevoeld hebt.
 • Opmerkelijk krachtverlies (die niet komt door de pijn zelf) zoals het niet kunnen optillen van een afstandsbediening of een slepende voet bij het lopen
 • Voortdurende pijn in de nacht waar je wakker van ligt of wordt.
 • Scherpe, ‘schietende’ pijn die langs je armen of benen loopt.
 • Elke vorm van pijn die overblijft na een trauma (gekneusde enkel, pols of val op een schouder etc) die niet sterk verbeterd na een week rust en waarbij je de mate van pijn inschaalt op een 5 op een schaal van 1 – 10.
 • Koorts, plotseling gewichtsverlies of andere vitale functies die veranderen zonder duidelijk aanwijsbare reden.

Simpel gezegd, zijn dit ernstige gevallen waarbij je niet te lang moet wachten met het ondernemen van actie. Het is in deze gevallen beter dat je voor niets gaat, dan dat je er te lang mee rond blijft lopen.

De 4 meest voorkomende vormen van training-gerelateerde blessures.

Als je last hebt van een blessure is het eigenlijk altijd wel in te delen in een van de onderstaande vier categorieen:

1.) Ben je geblesseerd geraakt door een trauma / ongeluk / een val?

Trauma: weefsel schade dat plotseling optreedt als het lichaam wordt blootgesteld aan een overweldigende kracht.

Een trauma herken je aan de volgende kenmerken:

 • Het gebeurt plotseling.
 • Je hebt vaak zelf al snel door hoe ernstig het is gesteld met je.
 • De mate van de blessure komt vaak goed overeen met de kracht van het trauma (met andere woorden als de schade minder ernstig is dan het ongeluk eruit zag, dan is het vaak een andere vorm van een blessure).

Voorbeelden van deze vormen van blessures kom je in alle sporten tegen, maar ook in dagelijks leven. Plotseling vallen, verzwikken van enkels op het grasveld of een stoeprand, botsingen met tegenstanders, struikelen, je kinderen die op je rug springen….

Met een trauma is de kracht min of meer gelijk aan het mate van je blessure en je weet vrijwel direct dat er iets fout is gegaan. Om duidelijkheid te geven: “Het schoot ineens in mn rug toen ik een pen wilde oprapen” is geen trauma!

Ja het is een plotselinge beweging waardoor je door je rug gaat, maar hoe kan het dan dat je deze keer wel last hebt en alle ontelbare keren dat je daarvoor iets heel lichts op hebt gepakt niet? Een goede vuistregel is als je het lijkt dat je pijn die je voelt niet helemaal overeen komt met wat er zojuist is gebeurd (je vergaat van de pijn, maar hebt een dagelijkse beweging gemaakt zonder iets zwaars gedaan te hebben) dan is de kans groot dat je blessure komt door een combinatie aan factoren uit een van de overige drie vormen van blessures.

2.) Was het een blessure door bovenmatig gebruik?

Bovenmatig gebruik: Versnelde weefselafbraak doordat je een beweging uitvoert die je anders nooit maakt.

Deze vorm komt vaak voor bij de ‘af-en-toe-sporter’ of de ‘bedrijfsatleet’ die zich bloedje fanatiek toewijden aan het beoefenen van een sport bij een bedrijfsuitje of familiedag terwijl ze in doordeweeks vrijwel niet bewegen.

Deze vorm herken je aan:

 • Plotselinge spierpijn of afbraak
 • Symptomen voel je vrijwel direct
 • Veroorzaakt door een plotselinge verandering van gedrag

Blessures die worden veroorzaakt door bovenmatig gebruik verschillen van overmatig gebruik (hieronder uitgelegd). Bovenmatig gebruik gaat gepaard met plotselinge weefselafbraak waar dat bij overmatig gebruik een kwestie is van langdurende weefselafbraak. Het lichaam is niet sterk genoeg om de plotselinge krachten en stress die gevraagd wordt niet aankan en daardoor scheurt of breekt.

De oorzaak komt door een verandering in gedrag of je omgeving. Of dat nu een nieuwe sport is of een nieuw paar schoenne. Deze verandering is duidelijk aan te wijzen en de reactie daarop treedt vrijwel direct op – meestal 1 tot 2 dagen daarna of soms zelfs al binnen een paar uur.

Heb je ooit weleens iemand helpen verhuizen? Of tijdens een bedrijfsuitje gaan squashen of voetballen? Of met je kinderen staan springen op een trampoline? Ongetwijfeld kun je je dan de stijve spieren en dat stramme gevoel na afloop nog wel herinneren.

Een andere manier hoe deze blessures kunnen ontstaan is het toevoegen van een extra trainingsdag aan je schema. Als je lichaam tijdens rustdagen net voldoende tijd krijgt om te herstellen kan de belasting van een extra training net even te veel worden. Als je dan vervolgens de signalen van je lichaam negeert zoals een blokkerende schouder of die maar al te bekende shin splints blessures die je niet meer hebt gevoeld nadat je de puberteit ontgroeit was, is het vragen om problemen op de langere termijn.

3.) Is je blessure ontstaan door overmatig gebruik?

Overmatig gebruik: Langzame opbouw van weefselirritatie als gevolg van herhaalde bewegingen over de tijd in de weken, maanden of jaren

Deze blessurevorm is vaak een puzzel waar je niet direct het antwoord op kunt vinden. Anders dan bij een trauma of bovenmatig gebruik is er niet een duidelijk aanwijsbare reden voor de pijnklacht.

Overmatig gebruik herken je aan:

 • Langzaam ontwikkeld over een langere tijdsperiode
 • Opbouw aan irritatie van weefsels
 • Pijn kan met de tijd toe en afnemen.

Voordat je de daadwerkelijke pijnsymptomen voelt kan het zijn dat je al weken, maanden of soms zelfs jaren dezelfde beweging maakt die tot dan toe geen pijn deden.

Ik denk dat iedereen met een kantoorbaan het wel herkent. Je werkt al jaren op kantoor achter de PC zonder noemenswaardige klachten (op een stijve nek af en toe na). Totdat je merkt dat je de afgelopen dagen last begint te krijgen van een branderig gevoel in je schouders en je vingers de kracht gaan verliezen om een pen vast te pakken of een potje pindakaas open te draaien. Als je erbij stil staat en erover nadenkt besef je dat je de afgelopen maanden eigenlijk steeds vaker pijntjes begon te voelen maar er verder geen aandacht aan had besteedt.

Misschien herken je het wel uit je sport. Je begint met trainen en dat gaat prima totdat je af en toe merkt dat je wat stekende spierpijn of stramme gewrichten hebt. “Hoort erbij – gaat wel over” was altijd je gedachte. Totdat je merkt dat je prestaties niet verbeteren en je eigenlijk ook naast het sporten last begint te krijgen van lichte irritaties en pijntjes.

Hoe komt dit denk je? Misschien is een simpele verkoudheid of de ouderdom waardoor je voor een tijdje aan kracht verliest terwijl jij op je oude niveau blijft doortrainen. Als jij dan geen stapje terug neemt in je trainingsarbeid is het vragen om overbelasting en het ontwikkelen van blessures. In deel 2 en 3 leg ik uit wat je het beste kunt doen als je te maken met deze blessurevorm.

4.) Is je blessure het gevolg van compensatie gedrag?

Compensatie gedrag: Weefselschade als gevolg van een ander beweegpatroon om pijn te vermijden

Deze oorzaak is vaak moeilijk door jezelf te herkennen. Een professional kan je hier veel beter op wijzen en uitleg geven op welke manier je compenseert en hoe je dat terugdraait.

Compensatie gedrag kenmerkt zich in:

 • Meest complexe vorm van blessures
 • Kan veroorzaakt worden door slecht herstel van een blessure of het anders gaan bewegen als gevolg van een pijnklacht elders in je lichaam
 • De oorzaak van de pijn is vaak niet op dezelfde plek te vinden als de plek waar je nu last van hebt

Ons lichaam is heel goed in staat zich aan te passen aan het dagelijks leven en de houding en bewegingen die we ervan vragen. Dit leidt ertoe dat de oorzaak van de klacht vaak niet te herleiden is op de plek waar je de pijn direct voelt.

“Het is vaak het slachtoffer wat je hoort – nooit de dader”. De oorzaak kan vaak ver verwijderd zijn van de pijnlijke plaats. Het is echter de oorzaak die aangepakt moet worden, niet het symptoom zelf.

Neem dit als voorbeeld: Je hebt niet schoenen gekocht en bent daar direct fanatiek een aantal trainingen mee gaan lopen. Na de 2e training merkte je al dat er een blaar onder de bal van je voet zat. De blaar ging na een paar dagen weg, niets aan de hand toch? Toch merk je dat je bij het afwikkelen van de voet last hebt van je enkel. Het kan goed zijn dat je door je blaar je voet anders bent gaan afwikkelen waardoor je enkel verkeerd belast is.

Deze problemen met je enkel kunnen leiden tot klachten elders hoger in je keten. Omdat de aansturing van de enkel verstoord raakt, kan het zijn dat spieren niet goed meer kunnen aanspannen en ontspannen waardoor er verkeerde spierspanning in rust blijft bestaan. Dit kan je kans op blessures vergroten.

Door gericht aandacht te besteden aan je zwakke punten, kun je grotere klachten in de toekomst helpen voorkomen.

Ga aan het werk met het aanpakken van de oorzaak van je blessure

Nu je begrijpt waar je blessure vandaan komt, kun je aan de slag met de aanpak van de oorzaak en je herstel een handje helpen. In de volgende 2 delen van deze serie laat ik je zien hoe je dat doet.

Deel 2: Blessures aanpakken

Ik denk dat je deze artikelen ook interessant zult vinden

Ontdek 4 foamrol technieken die groot effect hebben op je mobiliteit

Ontdek 4 foamrol technieken die groot effect hebben op je mobiliteit

Als jij denkt dat foamrollen meer hype is dan fitness, dan heb ik nieuws voor je: het is blijvend. Meerdere studies komen met tastbaar bewijs dat het regelmatig rollen van je pijnlijke spieren goed is voor je. In dit artikel geef ik je uitleg waarom je dagelijks met...

Blessures aanpakken – Hoe je sneller herstelt door te gaan bewegen

Deel 1 – Blessures begrijpen / Deel 2 – Blessures aanpakken / Deel 3 –Blessures voorkomenOver de jaren heen zijn er verschillende opvattingen geweest hoe je het beste om kunt gaan met blessures. De opvatting dat alleen maar koelen en rust nemen het beste voor je was...

de 3 V’s van VolDaan Massagepraktijk

de 3 V’s van VolDaan Massagepraktijk

Jij loopt met een klacht rond. Je hebt er last van. Slaapt slecht, kunt je niet concentreren. Je bent chagrijnig en jezelf niet. Gek wordt je ervan. Je beweegt als een oude man. Je bent zo stijf als een plank. De hele dag staat in het teken van je zeurende en stekende...

Obstacle Run voorbereiding – Hoe begin ik met trainen?

Obstacle Run voorbereiding – Hoe begin ik met trainen?

Obstacle Run Voorbereiding – 3 Tips om onnodige blessures en ongemakken te voorkomen… Sta jij op het punt om mee te gaan doen aan een Obstacle Run binnenkort? Heb je geen flauw idee waar je moet beginnen met je training of waar je op moet letten? Ik weet zelf...

3 krachtige tips om de kans op blessures drastisch te verlagen

3 krachtige tips om de kans op blessures drastisch te verlagen

Met dit artikel ga ik inkomen mislopen – letterlijk. Want hoe minder mensen een blessure krijgen, des te minder werk ik heb. Toch schrijf ik dit artikel en wel om de volgende reden: Ik hou van sporten. Ik haat blessures. Iedereen haat blessures. Om blessurevrij te...

5 leuke work outs om te beginnen met trail runnen

5 leuke work outs om te beginnen met trail runnen

Bonk Bonk Bonk…. Komt het monotone gedreun van die kilometers asfalt jouw inmiddels de neus uit? Ken jij elke hoek en bocht, weet je waar je even kunt schuilen of moet stoppen voor een stoplicht? Dan daag ik je uit om eens te gaan trailen. Je gaat van bospaden over in...

Wat doet een sporttherapeut?

Wat doet een sporttherapeut?

Wat doet een sporttherapeut? Je zit met een sportblessure of een pijnklacht. Je bent al een tijdje aan het zoeken welke therapie jou het beste van je klacht afhelpt. De fysio, de sportmasseur of toch maar de chiropractor. Het lijkt allemaal zo op elkaar. Wat als je nu...

Wat je niet wilt missen

 

In de artikelen lees je tips en adviezen hoe je pijnklachten kunt aanpakken, minder last hebt van stramme spieren, beter gaat presteren en nog meer plezier haalt uit de sport.

Volg VolDaan op Facebook

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin