Als jij denkt dat foamrollen meer hype is dan fitness, dan heb ik nieuws voor je: het is blijvend. Meerdere studies komen met tastbaar bewijs dat het regelmatig rollen van je pijnlijke spieren goed is voor je.
In dit artikel geef ik je uitleg waarom je dagelijks met foamrollen aan de slag moet gaan om kleine pijntjes te vermijden en grotere resultaten uit je sport te halen. Ik geef je zelfs 4 simpele oefeningen die in slechts tien minuten kunt doen om ervoor te zorgen dat je mobiel en vitaal blijft.
Effecten van foamrollen
Hoe Foamrollen spierspanning kan verlagen
Hoe je Foamrollen kunt inzetten als zelf-therapie
Verkeerd gebruik kan leiden tot blessures
Veelgemaakte fouten
Hoe jij zorgt voor het grootste effect; 4 dagelijkse oefeningen
Oefening 1: Mobilisatie van de borstwervels (Thoracic Spine)
Oefening 2: Mobilisatie van je adductoren.
Oefening 3: Mobilisatie van de grote brede rugspier (Latissimus Dorsi)
Oefening 4: Mobilisatie van de Achillespees
Benieuwd naar jouw ervaringen
Effecten van foamrollen
Enkele effecten uit verschillende studies
- Vermindert stijve spieren na trainingen en work outs
- Verkleint de kans op blessures
- Vergroot flexibiliteit van je spieren
- Verkleint spierpijn
- Vergroot sprongkracht
Het is meer dan alleen een techniek die je in kunt zetten om kleine pijntjes te bestrijden. Veel atleten en sporters gebruiken foamrollen in een pre-work out routine – en voor de juiste reden. Als je foamrollen inbouwt in een dynamische en actieve warming-up kan het namelijk een groot effect hebben op:
- Behendigheid
- Kracht
- en snelheid
Hoe Foamrollen spierspanning kan verlagen
Foamrollen is een vorm van myofascial release. De fascia is het bindweefsel wat alle spieren in het lichaam met elkaar verbindt. Sterker nog het is de verbinding wat alles in het lichaam met elkaar verbindt. Bindweefsel zorgt voor de verbinding van spieren met de organen, botten en het zenuwstelsel. Foamrollen zorgt daarmee voor een prikkel die het bindweefsel helpt te ontspannen. Het beweegpatroon wordt hersteld en plaatsen van beknelling worden vrij gemaakt.
Hoe je Foamrollen kunt inzetten als zelf-therapie
Sporters en atleten breken voortdurend spier- en bindweefsel af tijdens work outs. Als tegenreactie gaat het lichaam gaat zich hiertegen wapenen. Het lichaam wordt sterker en stugger om de gevraagde krachten te kunnen leveren. Om door te blijven gaan met trainen en gezond te bewegen, kun je een foamroller goed gebruiken als middel voor zelf-therapie.
Verkeerd gebruik kan leiden tot blessures
Met zelf-therapie beslis je zelf op welke delen van je lichaam jij je wilt richten en behandelen. Je beslist zelf welke delen je masseert en met welke kracht. Echter, hoewel de werkwijze van foamrollen redelijk rechtdoorzee is, kun je het verkeerd doen. Als je er nonchalant mee omgaat, zul je er geen resultaten van zien en kun je jezelf ermee ook blessuren.
Veelgemaakte fouten
Een veelgemaakte beginnersfout is het direct masseren van de pijnlijke plek zelf. Vaak hangt een pijnlijke plek in het lichaam samen met verhoogde spanning in andere delen van het lichaam. Daarom kun je beter het bindweefsel eromheen aanpakken in plaats van alleen maar de pijnlijke plek zelf. Een foamroller heeft een groot oppervlak en daarmee een breder effect dan andere attributen als een massagebal. Dit geeft je de mogelijkheid om een breder oppervlak te mobiliseren dan de pijnlijke plek alleen.
Een andere vergissing: te snel bewegen. Het afraffelen voorkomt dat het weefsel volledig kan ontspannen of dat je op de juiste manier ademhaalt. Beweeg langzaam. Haal diep adem naar je buik voor het beste resultaat.
Hoe jij zorgt voor het grootste effect; 4 dagelijkse oefeningen
Voor het grootste effect raad ik je aan om dagelijks iets te doen aan zelf-onderhoud. Of dat nu met een foamroller is of door mobiliteitsoefeningen te doen. Zelf als je geen last hebt van een blessure of pijn voelt. Behandel je lichaam gedurende de week om in optimale conditie te blijven.
Voor sporters en atleten die als een Jekko te keer willen gaan met een foamroller – en daarmee de beste fitness profijten behalen – raad ik de volgende vier oefeningen aan:
Oefening 1: Mobilisatie van de borstwervels (Thoracic Spine)
De borstkas vormt het bovenste gedeelte van de wervelkolom. Het sleutelbeen en het schouderblad liggen bovenop, het hart en logen aan de voorkant. Een hoge mobiliteit van de borstwervels zorgt voor een betere ademhaling en beweging van het bovenlichaam.
Hoe ga je te werk:
Ga op je rug liggen. Plaats de foamroller onder je schouderbladen zodat je dwars op de rol ligt. Houdt je knieen en voeten plat op de grond. Plaats je handen achter je hoofd en trek je ellebogen zo dicht mogelijk tegen elkaar aan. Til je heupen van de grond en strek langzaam je borstwervels achterover en verder over de rol. Herhaal dit ongeveer 1 tot 3 minuten.
Oefening 2: Mobilisatie van je adductoren
Je adductoren zijn vijf spieren aan de binnenzijde van je bovenbeen vanuit je lies naar je knie. Het is een spiergroep die het meest wordt overgeslagen maar zorgen voor grote winst in je mobiliteit van je benen en onderlichaam. Het aanpakken van deze spieren zorgt voor een sterke afname van pijn in de knieen, heup en onderrug. Hoe ga je te werk: Ga op je buik liggen. Strek één been met gebogen knie naast je uit. Steun op je onderarmen. Plaats de foamroller in de liesstreek van het uitgestrekte been en rol voor tenminste één minuut de gehele binnenkant van je bovenbeen. Span je buikspieren aan om je rug stabiel te houden. Herhaal de oefening met het andere been.
Oefening 3: Mobilisatie van de grote brede rugspier (Latissimus Dorsi)
De Latissimus heeft grote invloed op de rotatie en stabiliteit van de schouders. OCR atleten moeten hun bovenlichaam vaak gebruiken om over de obstakels te manoeuvreren, waardoor hun schouders vaak in moeilijke posities komen te staan. Het rollen van de Latissimus helpt om de schouder vrij te blijven gebruiken en bewegen.
Hoe ga je te werk:
Ga op je zij lichaam. Leg het midden van de foamroller dwars tegen je oksel aan. Strek je arm gestrekt boven je hoofd, met de duim omhoog. Breng je andere hand voor je lichaam en laat deze op de rol rusten. Span je buikspieren aan voor stabiliteit. Begin nu langzaam vanuit je oksel naar beneden te rollen en stop ongeveer 10 cm boven je bekken. Rol dan rustig terug weer terug omhoog naar je oksel. Houdt dit voor tenminste één minuut vol. Herhaal de oefening aan de andere kant.
Oefening 4: Mobilisatie van de Achillespees
Het gezond houden van je achillespees voorkomt chronische blessures aan de kuit en de achillespees zelf. Dit is extreem belangrijk voor een OCR-atleet. Of het nu gaat om wandelen of rennen, de weefsels van de onderbenen moeten pijnvrij en elastisch blijven.
Hoe ga je te werk:
Ga op je rug liggen en strek je linkerbeen uit. Plaats de foamroller dwars onder je been tot net boven je achillespees. Je rechterbeen kun je over je linkerbeen heenslaan voor meer druk of op de grond leggen om iets van je gewicht op te vangen. Ontspan je voet en rol dan – met hele kleine stukjes – vanaf de enkel tot net onder je knieholte voor tenminste één minuut. Draai je been naar binnen en naar buiten om er zeker van te zijn dat je alle vezels van je kuitspieren meepakt. Herhaal met het rechterbeen.
Benieuwd naar jouw ervaringen
Heel veel sportplezier en succes met het foamrollen. Ik maak er graag gebruik van en behaal daarmee veel betere sportprestaties dan voorheen. Daarnaast heb ik er naast mijn sport ook veel profijt van.
Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaringen met foamrollen. Laat daarom hieronder een reactie achter en inspireer anderen om hiermee ook aan de slag te gaan.
Ik denk dat je deze artikelen ook interessant zult vinden
Waarom stretch oefeningen voor jou niet werken (en 3 tips wat je kunt doen om wel flexibeler te worden)
Vervelend toch, dat je ’s ochtends eerst 5 minuten op de bedrand moet zitten voordat je rug meewerkt, of dat je met veel pijn en moeite je sokken aankrijgt omdat je niet met je handen bij je voeten komt. Gebrek aan flexibiliteit leidt bij veel mensen tot grote...
5 leuke work outs om te beginnen met trail runnen
Bonk Bonk Bonk…. Komt het monotone gedreun van die kilometers asfalt jouw inmiddels de neus uit? Ken jij elke hoek en bocht, weet je waar je even kunt schuilen of moet stoppen voor een stoplicht? Dan daag ik je uit om eens te gaan trailen. Je gaat van bospaden over in...
Blessures voorkomen – Een Handleiding voor het voorkomen en genezen van beweegklachten
Deel 1 – Blessures begrijpen / Deel 2 – Blessures aanpakken / Deel 3 –Blessures voorkomenZodra je een blessure hebt is het enige waaraan je kunt denken wanneer je van die klachten af bent zodat je weer kunt gaan doen wat je leuk vindt. En als je dan eenmaal van die...
Blessures aanpakken – Hoe je sneller herstelt door te gaan bewegen
Deel 1 – Blessures begrijpen / Deel 2 – Blessures aanpakken / Deel 3 –Blessures voorkomenOver de jaren heen zijn er verschillende opvattingen geweest hoe je het beste om kunt gaan met blessures. De opvatting dat alleen maar koelen en rust nemen het beste voor je was...
Begrijp je blessure – de 4 meest voorkomende vormen van trainingsgerelateerde klachten
Deel 1 – Blessures begrijpen / Deel 2 – Blessures aanpakken / Deel 3 –Blessures voorkomen Geblesseerd zijn zuigt ballen – ik kan erover meepraten met een gescheurde kruisband, 2 keer een meniscus en diverse verzwikte enkels, vingers en spierblessures. Je traint om...
Krachttraining tijdens het Hardlopen – 5 krachtige en speelse workouts
Obstacle Racers hebben geen fitnesszaal nodig om sterker en sneller te worden. Alles wat je nodig hebt om jezelf uit te dagen is je eigen lichaam en datgene wat de natuur je te bieden heeft.Zeker als je thuis weinig spullen hebt liggen (of geen geld aan de sportschool...
de 3 V’s van VolDaan Massagepraktijk
Jij loopt met een klacht rond. Je hebt er last van. Slaapt slecht, kunt je niet concentreren. Je bent chagrijnig en jezelf niet. Gek wordt je ervan. Je beweegt als een oude man. Je bent zo stijf als een plank. De hele dag staat in het teken van je zeurende en stekende...
Hersteltraining – 4 technieken om meer resultaat te krijgen uit zware Krachttraining
Hersteltraining. Door veel atleten wordt dat overgeslagen of over het hoofd gezien. Trainen, Keihard Trainen, Trainen totdat je niet meer kunt – dat is wat de klok slaat. In de meeste gevallen kan het niet op en willen we de uitstraling hebben van Schwarzenegger of...
3 perfecte oefeningen om van stijve heupen en heupklachten af te komen
Heb jij weleens last van stijve heupen? Of een zeurende pijn diep in je heup waar je niet bij kunt? Denk dan eens even met me mee: "Je wordt ’s ochtends wakker om te beginnen aan een nieuwe werkdag. Je sleept jezelf vanuit bed naar de ontbijttafel en vervolgens de...
3 krachtige tips om de kans op blessures drastisch te verlagen
Met dit artikel ga ik inkomen mislopen – letterlijk. Want hoe minder mensen een blessure krijgen, des te minder werk ik heb. Toch schrijf ik dit artikel en wel om de volgende reden: Ik hou van sporten. Ik haat blessures. Iedereen haat blessures. Om blessurevrij te...
Meer spierflexibiliteit – een 7 daags trainingsplan om spierblessures te voorkomen
Wil jij de kans op blessures verkleinen – train dan op de flexibiliteit van je spieren Wil jij sterker en krachtiger worden – zelfde verhaal train de flexibiliteit van je spieren Door te trainen op excentrische contracties van je spieren, kun je al binnen één week...
Ontdek hoe jij in 28 dagen sneller kunt rennen tijdens Obstacle Runs
Ontdek hoe jij in 28 dagen sneller kunt hardlopen tijdens Obstacle Runs De meeste sporters raken geobsedeerd om alle obstakels tijdens een Obstacle Race te voltooien. En wie neemt ze dat kwalijk toch? Als het je lukt om de Multi-Rig over te komen zonder de grond te...
Wordt de pijn de baas – Je lichaam als wapen om doelen te bereiken zonder pijnklachten
Je lichaam als wapen om doelen te bereiken zonder pijnklachten Je lichaam vormt de sleutel of toegangsweg naar het bereiken van prestaties. Er is namelijk niets wat je in het leven kunt bereiken zonder je lichaam met je mee te nemen. Je kunt op twee manieren naar je...
Obstacle Run voorbereiding – Hoe begin ik met trainen?
Obstacle Run Voorbereiding – 3 Tips om onnodige blessures en ongemakken te voorkomen… Sta jij op het punt om mee te gaan doen aan een Obstacle Run binnenkort? Heb je geen flauw idee waar je moet beginnen met je training of waar je op moet letten? Ik weet zelf...
Wat doet een sporttherapeut?
Wat doet een sporttherapeut? Je zit met een sportblessure of een pijnklacht. Je bent al een tijdje aan het zoeken welke therapie jou het beste van je klacht afhelpt. De fysio, de sportmasseur of toch maar de chiropractor. Het lijkt allemaal zo op elkaar. Wat als je nu...
Blessurevrij sporten – Wat je kunt leren van de vergelijking met tuinieren
De overeenkomst tussen blessurevrij sporten en tuinieren Hoe je blessurevrij kunt sporten vergelijk ik altijd met tuinieren. Je koopt een huis waar al 2 jaar geen tuinman aan het werk is geweest. De gehele tuin is overwoekerd met onkruid. Waar begin je mee? Met het...