Een spierscheur (zweepslag) kent drie verschillende stadia varierend in pijn in lengte van herstel.

Bij een eerstegraads spierscheuring is er minder dan 5% van de spiervezels beschadigd. We noemen dit ook wel ‘strain’. Zo lang je wel kunt doorlopen nadat je een scherpe stekende pijn voelt tijdens het rennen noemen we het strain. Je kunt wel functioneel belasten maar bij passieve rek in de eindfase van de rek voel je ongemak en pijn. Er is geen zwelling of een bloeduitstorting te zien.

Bij een tweedegraads spierscheuring geeft lichte belasting al pijn. Tussen de 5 en 50% van de spiervezels is gescheurd. Het rekken van de spier geeft direct al pijn en de functionaliteit en de kracht van de spier nemen af. Lopen en afwikkelen van de voet is pijnlijk. Na pakweg 24 uur is een blauwe plek te zien. Soms kun je een ‘deukje’ in de spier voelen of zien.

Bij een derdegraads spierscheuring voel je direct een felle, scherpe pijn en heb je iets horen knappen. Meer dan 50%van de spiervezels zijn gescheurd. De pijn trekt weliswaar snel weg maar een zwelling en een bloeduitstorting zijn vrijwel direct zichtbaar. Bij het aanspannen van de spier zwelt een van de spierbuiken niet op. In de meeste gevallen dient een derdegraads spierscheuring operatief hersteld te worden. In de spierbuik is een grote deuk te zien en voelen.

De hersteltijd tussen de 3 verschillende gradaties loopt sterk uiteen. Bij een strain kun je onder begeleiding na 10 dagen de training hervatten. Bij een derdegraads spierscheuring moet je echter rekening houden met enkele maanden.

Een sporttherapeut helpt je bij het kiezen van een behandeltraject en kijkt goed met je mee in het opbouwen van je training

Wil jij vandaag nog starten met afscheid nemen van je Spierklachten?

Ik denk dat je deze artikelen ook interessant zult vinden

Overbelasting – Herken jij de 5 signalen?

Overbelasting – Herken jij de 5 signalen?

Je lichaam schreeuwt om aandacht. Herken jij de 5 signalen van overbelasting? Je bent sportief goed bezig. Je houdt ervan om lekker te trainen. Niemand is dan graag geblesseerd. Want dat betekent dat je niet kan doen wat je graag doet. Thuis zitten of rustig aandoen...

Foamrollen – Wat je als sporter standaard bij je moet hebben

Foamrollen – Wat je als sporter standaard bij je moet hebben

Sta je weleens met stijve spieren aan de start van een goede training of wedstrijd? Lijkt het je een goed idee om te weten wat je daar tegen kunt doen zodat je ontspannen aan de slag kunt gaan. In dit artikel leg ik uit waarom een foamroller en een massagebal...

Sportmassage – niet alleen voor sporters

Sportmassage – niet alleen voor sporters

Sportmassage - Niet alleen voor sporters Herken jij 2 van de volgende signalen uit je lichaam? Denk er dan eens aan om een (sport)massage te boeken Je lichaam voelt ’s ochtends stijf en stram aan Je hebt knakkende of krakende gewrichten Je hebt tintelingen of kleine...

Ook Blessurevrij Hardlopen?

Loop jij op dit moment regelmatig hard? Lukt het de laatste tijd niet meer vrijuit te genieten van het hardlopen? Of ben je nu wel pijnvrij maar ook juist heel erg blessure gevoelig?

Grote kans dat jij je lichaam niet op de juiste manier verzorgt. Neem je sport en je herstel serieus en zorg ervoor dat je blessurevrij door kunt blijven lopen.

Wil je weten hoe dat dan werkt? Meld je dan aan voor “Ontdek de wereld van het blessurevrij hardlopen”. Daarin laat ik zien hoe jij de kans op blessures aanzienlijk verkleind, veel meer resultaat kunt halen uit je huidige trainingen en met sprongen vooruit zult gaan in je sport.

Je hebt je met succes ingeschreven!