Kramp – Als je een beetje regelmatig sport heb je er vast weleens last van gehad. Je bent lekker bezig, zet nog even aan voor een eindsprint of een sprong en dan ineens schiet de kramp er letterlijk in.

Er bestaan verschillende theorieën over het ontstaan van kramp tijdens sporten. Deze zal ik niet in dit artikel behandelen. In dit artikel geef ik uitleg hoe je door een goede training de kans op kramp aanzienlijk kunt verkleinen en zelfs helemaal kunt voorkomen.

Want zeg nu zelf, jij wilt toch ook helemaal geen kramp als je plezier aan het maken bent?


Eigen ervaring met kramp.

Kramp is een van de meest voorkomende pijn.

Verklein de kans op kramp – train specifiek.

Voorkom kramp tijdens sporten – 5 tips

Heb je hulp nodig? – Ik help je graag


Eigen ervaring met kramp

Ik kan me nog goed een stevige krampaanval herinneren tijdens een van mijn eerste Strong Viking Beast runs. Ik denk dat ik ongeveer 15 km achter de rug had toen ik bij een Rope Climb mezelf over een balk en muur moest hijsen. Bijna bovenaan schoot het in mijn kuit.

Ik worstelde om bovenop de balk te kunnen zitten en toen schoot het vervolgens in mijn hamstrings. Zie maar eens met een stevige kramp op zo’n balk te blijven zitten. Eenmaal weer beneden rekte ik voorzichtig de spieren aan de achterkant van mijn been en toen schoot het in mijn tenen en scheenbeenspieren. Om gek van te worden…

Kramp is een van de meest voorkomende pijn

Kramp is een fysiologische verstoring van de skeletspieren. Door de vermoeidheid is je spier niet meer in staat om te kunnen ontspannen. Je lichaam schiet letterlijk op slot waardoor je in een bepaalde houding vast blijft zitten.

Spierkramp is vaak een samenloop van omstandigheden en in grofweg twee categorieën in te delen.

  1. Een verstoring van de water-elektrolyten balans of
  2. Een verstoring in de aansturing van de spieren vanuit het zenuwstelsel.

Ik ben geen voedingsdeskundige en dus laat ik categorie één buiten beschouwing. Ik kan je wel vertellen hoe je de aansturing van de spieren vanuit het zenuwstelsel kunt verbeteren.

Verklein de kans op kramp – train specifiek

Het is heel simpel. Het heeft te maken met de manier hoe je zenuwstelsel communiceert met de spieren op het moment dat deze moeten aanspannen. Als deze communicatie verstoord raakt, kan kramp gaan ontstaan.

Kan training dit probleem verhelpen? Ja zeker!

Door op een juiste (en gevarieerde manier) te trainen, kun je krampaanvallen tijdens het sporten voorkomen.

Voorkom kramp tijdens sporten – 5 tips

  1. Je kunt trainen op je excentrische spiercontracties, met name die van de hamstrings en kuiten. Dit zijn contracties die optreden als je tegen een heuvel oploopt of wanneer je een zwaar gewicht moet tillen. Je spieren worden langer in plaats van korter. Je spieren spannen zich aan om de zwaartekracht te overwinnen. Het is een trek-beweging van je spieren.
  2. Daarna ga je aan de slag om je balans en lichaamshouding tijdens deze oefeningen verder te verbeteren – je raad het al, meer trek-bewegingen! Je gaat hierop trainen om jezelf beter ‘af te stellen op de gevraagde beweging’. Je traint de spieren en het zenuwstelsel om beter met elkaar samen te werken.
  3. Voeg enkele kracht en explosiviteit toe aan je oefeningen. Met deze acties creëer je snelle en repeterende aanspanningen van de spieren waarmee je de aansturing vanuit het zenuwstelsel naar de spieren verbeterd en gevoeliger maakt.
  4. Als laatste ga je meer trainen op je uithoudingsvermogen, waarmee je het lichaam traint om vermoeidheid uit te stellen.
  5. Tussen elke training door ga je foamrollen

Besteed eens 2 tot 4 weken aandacht aan deze vorm van trainen in je volgende trainingen. Met de juiste technieken stel je de biomechanische voorstadia van spierkrampen uit – en op termijn elimineer je het compleet.

Heb je hulp nodig? – Ik help je graag

Heb je het idee dat je hier hulp bij nodig hebt? Ik help je graag met het trainen en toewerken naar je doelen. Kijk op de pagina “Sneller, Sterker, Hoger” wat ik voor je kan betekenen. Klik op onderstaande button.

Veel succes met trainen.

Wil jij vandaag nog starten met afscheid nemen van je krampklachten?