Home » Blog » Spierklachten » Foamrollen – Wat je als sporter standaard bij je moet hebben
Foamroller en waarom die standaard in je sporttas moet zitten

Foamrollen – Wat je als sporter standaard bij je moet hebben

door | 20 aug, 2018 | Spierklachten

Sta je weleens met stijve spieren aan de start van een goede training of wedstrijd?

Lijkt het je een goed idee om te weten wat je daar tegen kunt doen zodat je ontspannen aan de slag kunt gaan.

In dit artikel leg ik uit waarom een foamroller en een massagebal standaard in je sporttas moeten zitten.

Wat is een foamroller of een massagebal?

Misschien dat je ze nog niet kent. Een foamroller is een harde rol van samengeperst schuimrubber. Met deze rol kun je de spieren die stijf of gevoelig zijn een zelfmassage geven. Dit doe je door er bovenop te gaan zitten / liggen en langzaam eroverheen te rollen. Hoe meer gewicht je verplaatst op de rol, des te intenser de zelfmassage wordt. Dit kun je altijd en overal toepassen. Je bent dus voor de acute ongemakjes niet langer afhankelijk van een fysiotherapeut of een masseur.

Een massagebal geeft hetzelfde resultaat alleen is deze zelfmassage intenser dan met een foamroller. Het oppervlakte van de bal is vele mate kleiner en dus kom je dieper in de spieren. Ik adviseer pas met een massagebal aan de slag te gaan als de foamroller niet voldoende verlichting van het ongemak geeft. In specifieke gevallen, met name dieperliggende spieren rondom de heup en in de armen, kun je wel direct met een massagebal aan de slag gaan. Ik raad je aan te starten met een tennisbal en dan in stapjes over te stappen naar steeds hardere ballen.

Maar hoe weet jij nu welke foamroller je moet kopen?

Als je googled op een foamroller zul je zien dat er heel veel keuze is. Mijn persoonlijke favoriet is de 3-in-1 foamroller. Hiermee kun je met 1 foamroller verschillende intensiteit geven aan de zelfmassage. Tevens is het mogelijk om met de massagestick ook de spieren aan de voorzijde van je lichaam te masseren zonder dat je ongemakkelijk met je gezicht over de grond ligt te rollen. De foamroller is klein en past goed in een sporttas. Voor mij is het enige minpuntje het gewicht. Deze is iets hoger dan andere foamrollers. De prijs en kwaliteit van deze foamroller steekt voor mij echter goed uit boven andere rollen en raad ik dus altijd aan mijn clienten aan.

Hoe gebruik je de foamroller en een massagebal

Het heeft geen lange uitleg nodig. Je legt de foamrol of het balletje op een harde ondergrond en je gaat er bovenop zitten of liggen. Door je gewicht te verplaatsen of over de foamrol te rollen masseer je de spier. Zoek de gevoelige punten op en geef meerdere strijkingen over die plek heen. Je merkt dat het de eerste keren erg gevoelig kan zijn. Naarmate je de foamroller vaker gaat gebruiken neemt dit af. Zo ga je per spier of lichaamsdeel alles rustig af op zoek naar gevoelige punten. Masseer elk punt ongeveer een minuutje of tot 30 strijkingen per keer en herhaal dat 4 tot 6 keer per dag.

Extra uitleg om blessures te helpen voorkomen

Het is niet zo dat er telkens maar een paar spieren betrokken zijn bij het inzetten van een beweging. Het hele lichaam werkt samen. Ik geef uitleg welke spieren betrokken zijn bij het inzetten van jouw sportspecifieke beweging en de reden waarom bepaalde spiergroepen bij jou altijd strak staan of gevoelig zijn. Met mijn uitleg zul je snel resultaat voelen en het gebruik van de foamrol als grote meerwaarde gaan zien. Op die manier wordt de foamroller niet een ding wat onderin je kast verdwijnt. Je gaat er plezier in krijgen om dagelijks slechts een paar minuten te besteden in het soepel en fit houden van je spieren. Je sportprestaties schieten omhoog!

Ik denk dat je deze artikelen ook interessant zult vinden

Wat is een spierscheuring – Tips & Adviezen na spierblessures

Wat is een spierscheuring – Tips & Adviezen na spierblessures

Een spierscheur (zweepslag) kent drie verschillende stadia varierend in pijn in lengte van herstel.Bij een eerstegraads spierscheuring is er minder dan 5% van de spiervezels beschadigd. We noemen dit ook wel ‘strain’. Zo lang je wel kunt doorlopen nadat je een scherpe...

Sportmassage – niet alleen voor sporters

Sportmassage – niet alleen voor sporters

Sportmassage - Niet alleen voor sporters Herken jij 2 van de volgende signalen uit je lichaam? Denk er dan eens aan om een (sport)massage te boeken Je lichaam voelt ’s ochtends stijf en stram aan Je hebt knakkende of krakende gewrichten Je hebt tintelingen of kleine...

Overbelasting – Herken jij de 5 signalen?

Overbelasting – Herken jij de 5 signalen?

Je lichaam schreeuwt om aandacht. Herken jij de 5 signalen van overbelasting? Je bent sportief goed bezig. Je houdt ervan om lekker te trainen. Niemand is dan graag geblesseerd. Want dat betekent dat je niet kan doen wat je graag doet. Thuis zitten of rustig aandoen...

Wat je niet wilt missen

 

In de artikelen lees je tips en adviezen hoe je pijnklachten kunt aanpakken, minder last hebt van stramme spieren, beter gaat presteren en nog meer plezier haalt uit de sport.

Volg VolDaan op Facebook

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin