Home » Blog » Schouderklachten » Wat is Impingement – Tips en Adviezen om van schouderpijn af te komen
Wat is Impingement

Wat is Impingement – Tips en Adviezen om van schouderpijn af te komen

door | 4 sep, 2018 | Schouderklachten

Impingement is een inklemming van het kop van de bovenarm tegen een botpunt van het schouderblad in het schoudergewricht.

Door een afwijkende stand van de arm kan arm niet optimaal bewegen in het schoudergewricht. Door deze inklemming worden pezen van enkele spieren tegen het bot geklemd. Dit zorgt voor een doorbloedingsprobleem wat op termijn leidt tot pijnklachten.

Kenmerkend voor impingementklachten is het gebrek aan bewegingsmogelijkheden om de arm gestrekt voor je uit of zijwaarts op te tillen. De eerste 60 graden zijn pijnvrij. Daarna volgt er de “Painfull Arc”. Tussen 60 en 120 graden geeft het bewegen erg veel pijnklachten. Voorbij de 120 graden verdwijnen de pijnklachten.

Er zijn twee soorten impingementklachten:

1) Primaire vorm. Het schouderblad heeft een a-typische vorm. Het botpunt van het schouderblad heeft een benige afwijking en zijn via scans duidelijk zichtbaar.

2) Secundaire vorm. Er is geen afwijking van de botstructuur van het schouderblad, maar spieren rondom het schouderblad zijn de oorzaak. Het schouderblad vormt de kom van het schoudergewricht en maakt beweging van de arm mogelijk. Het schouderblad zelf kan vrij langs de borstkas bewegen. Als het schouderblad niet vrij langs de borstkas kan bewegen beperkt dat de bewegingsmogelijkheid van de arm in het schoudergewricht. De ruimte van het schoudergewricht wordt verkleind wat kan leiden tot impingementklachten.

Een secundaire vorm van impingementklachten is heel goed te genezen door de verhoogde spanning van de spieren rondom het schouderblad aan te pakken. Zodra de spanning terug gebracht wordt, kan het schouderblad weer vrij langs de borstkas bewegen en krijgt het schoudergewricht weer zijn oorspronkelijke beweegruimte terug. 

Een sporttherapeut kan je heel goed helpen met het herstellen van de basisspanning en de schouder losmaken zodat de volledige beweegruimte terugkeert.

Wil jij vandaag nog starten met afscheid nemen van je Schouderklachten?

Ik denk dat je deze artikelen ook interessant zult vinden

OCR en Impingementklachten – Herkennen, Behandelen en Genezen

OCR en Impingementklachten – Herkennen, Behandelen en Genezen

Obstacle Racen met Impingement of Schouderklachten – Herkennen, Behandelen en Genezen Daar zit je dan, te balen dat je niet meer kunt deelnemen aan de Strong Viking, Spartan of Strongman Run. Want je hebt al een tijdje onverklaarbaar last van je schouders. Dan kan het...

Wat is Pijn aan de Voorkant van de Schouder – Tips en Adviezen

Wat is Pijn aan de Voorkant van de Schouder – Tips en Adviezen

Pijn aan de voorkant van de schouder wordt paradoxaal genoeg vaak veroorzaakt door een spier die aan de achterkant op het schouderblad ligt.De onderdoornspier draait de arm naar buiten, zoals wanneer je met je arm naar achteren zwaait voor het gooien van een bal. De...

Schouderpijn bij obstacle runnen? 3 Fabels en 4 oplossingen

Schouderpijn bij obstacle runnen? 3 Fabels en 4 oplossingen

Schouderpijn bij obstacle runnen? 3 Fabels en 4 oplossingen Schouders zijn erg belangrijk voor atleten in het Obstalce Runnen (maar verder ook in bijna alle andere sporten). Het schoudergewricht is erg veelzijdig omdat het een enorm groot beweegbereik heeft....

Wat is pijn aan de Achterkant van de Schouder – Tips en Adviezen

Wat is pijn aan de Achterkant van de Schouder – Tips en Adviezen

Pijn aan de achterkant van de schouder wordt met name veroorzaakt door triggerpoints in de onder-schouderbladspier.De onderschouderbladspier ligt onder het schouderblad tegen de ribben aan. De spier draait de arm naar binnen, zoals wanneer je iets in de kontzak stopt....

Wat je niet wilt missen

 

In de artikelen lees je tips en adviezen hoe je pijnklachten kunt aanpakken, minder last hebt van stramme spieren, beter gaat presteren en nog meer plezier haalt uit de sport.

Volg VolDaan op Facebook

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Tweet
Share
Share
Pin