Impingement is een inklemming van het kop van de bovenarm tegen een botpunt van het schouderblad in het schoudergewricht.

Door een afwijkende stand van de arm kan arm niet optimaal bewegen in het schoudergewricht. Door deze inklemming worden pezen van enkele spieren tegen het bot geklemd. Dit zorgt voor een doorbloedingsprobleem wat op termijn leidt tot pijnklachten.

Kenmerkend voor impingementklachten is het gebrek aan bewegingsmogelijkheden om de arm gestrekt voor je uit of zijwaarts op te tillen. De eerste 60 graden zijn pijnvrij. Daarna volgt er de “Painfull Arc”. Tussen 60 en 120 graden geeft het bewegen erg veel pijnklachten. Voorbij de 120 graden verdwijnen de pijnklachten.

Er zijn twee soorten impingementklachten:

1) Primaire vorm. Het schouderblad heeft een a-typische vorm. Het botpunt van het schouderblad heeft een benige afwijking en zijn via scans duidelijk zichtbaar.

2) Secundaire vorm. Er is geen afwijking van de botstructuur van het schouderblad, maar spieren rondom het schouderblad zijn de oorzaak. Het schouderblad vormt de kom van het schoudergewricht en maakt beweging van de arm mogelijk. Het schouderblad zelf kan vrij langs de borstkas bewegen. Als het schouderblad niet vrij langs de borstkas kan bewegen beperkt dat de bewegingsmogelijkheid van de arm in het schoudergewricht. De ruimte van het schoudergewricht wordt verkleind wat kan leiden tot impingementklachten.

Een secundaire vorm van impingementklachten is heel goed te genezen door de verhoogde spanning van de spieren rondom het schouderblad aan te pakken. Zodra de spanning terug gebracht wordt, kan het schouderblad weer vrij langs de borstkas bewegen en krijgt het schoudergewricht weer zijn oorspronkelijke beweegruimte terug. 

Een sporttherapeut kan je heel goed helpen met het herstellen van de basisspanning en de schouder losmaken zodat de volledige beweegruimte terugkeert.

Wil jij vandaag nog starten met afscheid nemen van je Schouderklachten?