Home » Blog » Schouderklachten » OCR en Impingementklachten – Herkennen, Behandelen en Genezen

OCR en Impingementklachten – Herkennen, Behandelen en Genezen

door | 27 sep, 2018 | Schouderklachten

Obstacle Racen met Impingement of Schouderklachten – Herkennen, Behandelen en Genezen

Daar zit je dan, te balen dat je niet meer kunt deelnemen aan de Strong Viking, Spartan of Strongman Run. Want je hebt al een tijdje onverklaarbaar last van je schouders. Dan kan het goed zijn dat je last hebt van impingementklachten.

Wat is een Impingement?

Impingement betekent letterlijk inklemming. Spieren, bloedvaten en zenuwen die door en over het schoudergewricht lopen, worden tijdens het bewegen van de arm afgekneld wat een doffe herkenbare pijnklacht geeft. Het lukt simpelweg niet om de arm boven een bepaalde hoogte te krijgen.

In dit blog lees je alles over impingementklachten en wat jij zelf kunt doen om hier van af te komen. Laat je leven niet langer bepalen door je pijn en kom direct in actie.


Leeswijzer

1. Wat is de oorzaak van de schouderklacht?

1.1       Hoe ontstaat de pijn?

1.2       Specifieke of aspecifieke pijnoorzaak

2. Wat zijn de symptomen bij impingementklachten en wat voel je?

2.1       Waar en wanneer voel je de pijn?

2.2       Tijdens bewegen in bepaalde standen

2.3       Wakker worden van de pijn

2.4       Geen klachten in rust

2.5       Sporten met impingementklachten

3. Belemmerende factoren voor herstel

4. Wat kun je doen om snel te herstellen

4.1       Thuis zelf triggerpoints in de schouderspieren masseren

4.2       Laat je masseren en behandelen door een sporttherapeut

4.3       Medical Taping of Dry Needling

4.4       Spierversterkende oefeningen

5. Maak een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking


1.   Wat is de oorzaak van de schouderklacht?

De schouder bestaat uit een kop en kom. De kop van het gewricht is het opperarmbeen (de bovenarm) en de kom wordt gevormd door het schouderblad. Het schoudergewricht heeft een vrij vlakke kom waardoor de kop makkelijker uit de kom kan vallen. Om extra stabiliteit te geven aan de schouder lopen er vele spieren en pezen vanuit het schouderblad naar de kop van het opperarmbeen. Om de vele pezen ruimte te geven om aan te hechten bestaat er op het schouderblad iets wat we het ‘schouderdak’ noemen. Dit zijn de twee botpunten van het Acromion en het Processus Coracoideus en het overspannende ligament tussen deze twee botpunten. Bij een impingement kan de kop van de schouder te ver omhoog drukken en daardoor weefsels tegen het schouderdak klemmen.

1.1      Hoe ontstaat de pijn?

Er kunnen drie redenen zijn waarom de inklemming in het gewricht optreedt.

  • Opzwellen van weefsels in het schoudergewricht:

De spieren en slijmbeurzen die onder het schouderdak liggen, kunnen geïrriteerd raken en opzwellen. Het maken van veel herhaalde bewegingen waarbij de spieren geen rust krijgen is hiervan dan vaak de oorzaak. Denk aan computer- en beeldschermwerk, gooien van een bal bij honkbal of het hangen aan klimrekken bij Obstacle Racen. Zodra deze structuren opzwellen nemen ze meer ruimte in en kunnen dus sneller bekneld raken.

  • Verkleinen van de ruimte in de schouder:

De ruimte in het gewricht kan verkleind worden doordat het spanningsevenwicht tussen spieren over het gewricht verstoord raakt. Als spier A aan de voorkant harder trekt dat spier B aan de achterkant verandert dat de ruimte die arm heeft om te bewegen in het gewricht. Dit kan ook ervoor zorgen dat er weefsels ingeklemd worden.

  • Ongunstige vorm van de botstukken:

In specifieke gevallen kan het voorkomen dat de vorm van de botstukken zorgt voor een kleinere ruimte van het schouderdak ten opzichte van het opperarmbeen. Er is dan simpel gezegd te weinig ruimte om te bewegen, zonder opzwellende weefsels of een kunstmatig verkleinde ruimte door te hard trekkende spieren.

1.2      Specifieke of aspecifieke pijnoorzaak

Als je pijn hebt aan de schouder na een val is het verstandig een foto of scan te laten maken om een breuk of luxatie (uit de kom) uit te sluiten. Als dat het geval is zul je in het ziekenhuis of bij een fysiotherapeut moeten werken aan je herstel. We noemen dat dan een specifieke pijnklacht.

Als dat niet het geval is, en er dus geen aanwijsbare schade is te zien, is het veilig te stellen dat er sprake is van overbelasting van spieren of slijmbeurzen rondom het gewricht. Dit geeft evenwel direct mogelijkheden om de slag te gaan met je herstel bij een sporttherapeut. Je hebt dan een aspecifieke pijnklacht.

2.   Wat zijn de symptomen bij impingementklachten en wat voel je?

Het is goed mogelijk dat je zelf niet goed een woord kunt vinden bij de pijn die je voelt. Ik krijg veel verschillende termen te horen. Een selecte greep:

Brandend, snijdend, vurig, elektriciteit, vermoeid, stekend, Pins and Needles, alsof ik onder stroom sta, scherpe en acute pijn.

Het is veelal een verlammende pijn die ervoor zorgt dat het beweegpatroon heel duidelijk wordt aangepast om de pijnprikkel te vermijden. Dit is wanneer je merkt dat je handelingen ‘met een omweg’ gaat uitvoeren. Je gaat manieren verzinnen om de pijn te vermijden.

2.1      Waar en wanneer voel je de pijn?

Omdat de oorzaak van de klachten niet eenzijdig zijn bestaat er grote variatie waar je de pijn kunt voelen. In de meeste gevallen geven mensen aan pijn aan de buitenkant van de schouder, met uitstraling naar de bovenarm en soms zelfs de hand te voelen.

2.2      Tijdens bewegen in bepaalde standen

Wat opvalt is dat iedereen aangeeft de pijn slechts bij bepaalde bewegingen te voelen. Het is geen pijn die continu aanwezig is. Er is een zogeheten “painfull arc”.

Veelal is de eerste 40 graden, waarbij de arm vanuit het lichaam opzij en omhoog gebracht wordt pijnvrij. Vanaf dat punt is er een gebied tot 120 graden wat pijnlijk is. Daarboven verdwijnt de pijn vaak weer. In de Painfull Arc zorgt de stand van de arm in het schoudergewricht voor de afknelling. De pijn voel je dus echt alleen binnen dat specifieke traject.

Sommige mensen geven ook aan dat het draaien van de arm pijnlijk is. Dit is dus niet een stand binnen de Painfull Arc. Het opendraaien van de arm kan ook voor inklemmingsklachten zorgen in de schouder.

2.3      Wakker worden van de pijn

Het kan zijn dat je wakker wordt van de pijn tijdens de slaap. Het liggen op de schouder kan pijnlijk zijn of door het draaien in de slaap zorgen voor een pijnprikkel in het schoudergewricht. Net als bij de pijn tijdens bewegen kan de Painfull Arc hier getriggerd worden wat zorgt voor een acute pijnscheut waardoor je wakker wordt.

2.4      Geen klachten in rust

Als de arm niet gebruikt wordt en langs het lichaam hangt is er geen pijnlijke sensatie te voelen, tenzij triggerpoints in de spieren rondom het gewricht zorgen voor uitstralende pijn naar de armen. Deze triggerpoints kun je goed zelf masseren, maar daarover later meer.

2.5      Sporten met impingementklachten

Sporten met impingementklachten is bijzonder lastig. Sport is van nature onvoorspelbaar. Plotseling en acuut handelen is vaak noodzakelijk, met name bij contactsporten. De manier hoe de arm gedraaid en opgetild wordt geeft direct een pijnprikkel. Sporten met impingementklachten is daarom sterk af te raden.

Wat een leidraad voor jezelf moet zijn is hoeveel last jij hebt van de schouder. Wees daarin eerlijk en realistisch naar jezelf. Door sporten terwijl je eigenlijk telkens een ‘gevoel hebt in de schouder’ is niet verstandig. Je lichaam geeft een duidelijk signaal, luister daar ook goed naar. Ook als het lastig is om een race of training over te moeten slaan.

3.   Belemmerende factoren voor herstel

Het opwekken van pijnprikkels wordt door het lichaam uit de weg gegaan. Als tegenreactie wordt een deel van het lichaam, in dit geval de schouderpartij, op slot gezet. Het zenuwstelsel zet spieren op spanning waardoor het beweegbereik van gewrichten afneemt. Het gewricht wordt letterlijk stijver gemaakt.

Dit is echter contraproductief voor herstel. Om goed te genezen is een goede doorbloeding noodzakelijk. Door delen op slot te zetten neemt de doorbloeding echter juist af. Het is belangrijk tijdens het herstel wel goed in beweging te blijven, maar dan wel rekening te houden met het beweegbereik zonder kans te lopen op een pijnprikkel.

Stressoren zorgen voor het op spanning houden van het lichaam. Het is belangrijk dat deze stressoren onder controle worden gebracht om het lichaam in staat te stellen tot rust te komen. Dit kunnen stressoren zijn in werk, relatie, lichaam of geest en zijn voor iedereen verschillend.

4.   Wat kun je doen om snel te herstellen

Overmatige spanning in de spieren wordt veroorzaakt door triggerpoints. Dit zijn fijn gevoelige punten in een spier die zorgen voor een scherpe pijn en/of uitstraling van naar andere delen van het lichaam. Er is veel informatie beschikbaar om pijnlijke spieren rondom het schoudergewricht zelf te masseren. Dit is een goede start om thuis mee te beginnen.

4.1      Thuis zelf triggerpoints in de schouderspieren masseren

Het is gratis, maar kost je wel even tijd en aandacht om mee aan de slag te gaan. Door 4 tot 6 keer per dag de gevoelige punten te masseren zou je met een paar dagen al verbetering van je klacht moeten voelen. Is dat niet geval zijn er andere complicerende factoren die je herstel in de weg staan. In dit artikel lees je hoe je dat thuis kunt doen.

Schakel dan professionele hulp in bij een sporttherapeut om je verder op weg te helpen.

4.2      Laat je masseren en behandelen door een sporttherapeut

Een sporttherapeut bekijkt de klacht in het grotere geheel. Het lichaam vormt een groot netwerk aan spieren en bindweefselvliezen die met elkaar communiceren. Een verstoring in een deel van het netwerk kan leiden tot klachten op plekken die jijzelf niet zou kunnen bedenken. Het is goed mogelijk dat jouw schouderklachten een oorzaak hebben in je nek, rug of zelfs vanuit je benen!

Door jezelf te laten masseren breng je het weefsel in beweging wat zorgt voor een goede doorbloeding. Zoals hierboven vermeld zorgt dat voor het versnellen van het natuurlijk herstel. Je brengt alle spieren in beweging en geeft ‘groene prikkels’. Het zenuwstelsel krijgt signalen die geen pijnrespons oproepen en tegelijk bevorderlijk zijn voor je herstel.

Naast het masseren van de spieren kijkt de sporttherapeut ook mee naar de stand van het gewricht van de schouder en het schouderblad. Door deze beide te mobiliseren (te bewegen binnen de pijngrens) kan het beweegbereik effectief worden vergroot. Hiermee wordt het oorspronkelijke beweegpatroon geheractiveerd.

4.3      Medical Taping of Dry Needling

Dit zijn effectieve methoden die een sporttherapeut tot zijn beschikking heeft om te zorgen voor optimale voorwaarden voor herstel. Met de Medical Taping kunnen spieren en het bindweefsel geprikkeld worden om ‘gezond te worden’. Het juiste beweegpatroon kan gestimuleerd worden om verstoring van de spanningsbalans te herstellen. Met Dry Needling kan overmatige spierspanning effectief worden verminderd.

4.4      Spierversterkende oefeningen

Op YouTube kun je enorm veel filmpjes vinden om de schouderspieren sterker te maken. In de basis geldt dat alle oefeningen waarbij je core stability traint waarbij je op de armen steunt goed zijn voor de algehele conditie van de schoudergordel (denk aan planking en push-ups). De botten, spieren, pezen en banden van de schouder zijn (in)direct verbonden aan de romp. Een goede warming-up van je romp moet standaard onderdeel uitmaken van je workout routine.

Echter schuilt daarin het gevaar dat je de oefening ofwel niet helemaal goed uitvoert of de verkeerde oefeningen gaat doen die de klacht zelfs kunnen verslechteren. De sporttherapeut kan je ook hierin van de juiste tips en adviezen voorzien. Hij weet welke oefeningen het meest geschikt zijn voor jouw specifieke geval.

5.   Maak een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking

  • Twijfel je over hoe je moet beginnen?
  • Heb je al van alles geprobeerd maar heeft tot nu toe niets goed geholpen?
  • Wil je begeleiding in je herstel door iemand die alles in ogenschouw neemt?

Neem dan contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

Tijdens dit gesprek houden we een korte intake waarin ik aan de hand van wat testjes kan achterhalen waar bij jou de oorzaak ligt. Ik stel een plan van aanpak op om gericht en duurzaam toe te werken naar een schouder die klachtenvrij is. Je zult zien dat je snel weer het normale leven kunt hervatten.

Ik denk dat je deze artikelen ook interessant zult vinden

Wat is Pijn aan de Voorkant van de Schouder – Tips en Adviezen

Wat is Pijn aan de Voorkant van de Schouder – Tips en Adviezen

Pijn aan de voorkant van de schouder wordt paradoxaal genoeg vaak veroorzaakt door een spier die aan de achterkant op het schouderblad ligt.De onderdoornspier draait de arm naar buiten, zoals wanneer je met je arm naar achteren zwaait voor het gooien van een bal. De...

Schouderpijn bij obstacle runnen? 3 Fabels en 4 oplossingen

Schouderpijn bij obstacle runnen? 3 Fabels en 4 oplossingen

Schouderpijn bij obstacle runnen? 3 Fabels en 4 oplossingen Schouders zijn erg belangrijk voor atleten in het Obstalce Runnen (maar verder ook in bijna alle andere sporten). Het schoudergewricht is erg veelzijdig omdat het een enorm groot beweegbereik heeft....

Wat is pijn aan de Achterkant van de Schouder – Tips en Adviezen

Wat is pijn aan de Achterkant van de Schouder – Tips en Adviezen

Pijn aan de achterkant van de schouder wordt met name veroorzaakt door triggerpoints in de onder-schouderbladspier.De onderschouderbladspier ligt onder het schouderblad tegen de ribben aan. De spier draait de arm naar binnen, zoals wanneer je iets in de kontzak stopt....

Wat je niet wilt missen

 

In de artikelen lees je tips en adviezen hoe je pijnklachten kunt aanpakken, minder last hebt van stramme spieren, beter gaat presteren en nog meer plezier haalt uit de sport.

Volg VolDaan op Facebook

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin