Home » Blog » Succesverhalen » Herstellen van een Burn-out – Hoe Katrien van haar pijnklachten afkwam
Herstellen van een burn-out

Herstellen van een Burn-out – Hoe Katrien van haar pijnklachten afkwam

door | 19 feb, 2019 | Schouderklachten, Succesverhalen

Katrien kwam bij mij met de vraag of ik wat aan haar spanning rondom haar nek-schoudergebied kon doen. De spanning zorgde er letterlijk voor dat ze er wakker van werd. Ze werd vaak ’s nachts wakker en lag dan helemaal opgetrokken in bed. Al snel ontstond een vicieuze cirkel waarbij ze meer last kreeg van de spanning door het slaapgebrek. Ook kwamen daar nog lage rugklachten bij.

Werken gaf geen voldoening en kostte energie

Kleine klacht negeren leidde tot grote problemen

Katrien had niet door dat de spierspanning effect had op haar houding

Oorzaak van de klacht op andere plek dan waar de pijn zit

Focus van de behandeling op de voorkant

Trainen en inslijten gezond beweegpatroon

Na vier behandelingen waren de klachten acceptabel

Massage abonnement als beloning voor jezelf

Werken gaf geen voldoening en kostte energie

De klachten ontstonden op haar werk. Ze was zelf niet helemaal tevreden met het werk wat ze deed. Daarnaast was de sfeer ook niet goed waardoor ze steeds vaker met tegenzin naar haar werk ging. Het werken kost haar letterlijk energie. Daarbovenop kwam een slechte werkrelatie met haar direct leidinggevende en het gevoel te veel werk in te weinig tijd te moeten doen. Steeds vaker nam ze haar werk ‘mee naar huis’. Ze begon te malen of ze dingen anders had moeten doen of op zoek te gaan naar een andere baan. Uiteindelijk kwam Katrien thuis te zitten met een burn-out.

Kleine klacht negeren leidde tot grote problemen

Wat begon als een bepaalde stijfheid tussen haar schouderbladen was nu uitgelopen tot een continu verkrampt gevoel rondom haar gehele schoudergordel, een stijve nek en tintelingen in haar armen handen. “Ik heb eigenlijk altijd koude handen. De hoofdpijn die komt en gaat maar had er in het begin niet heel veel last van had. Nu is dat echter niet meer zo. Ik heb er dagelijks last van en kan me niet goed concentreren. Zonder pijnstillers lukte het niet meer om te werken. Dit kan zo niet langer. Er moet iets veranderen. Ik ben zo moe van alles op dit moment.”

Katrien had niet door dat de spierspanning effect had op haar houding

Toen Katrien voor me stond viel me direct op dat haar schouders opgetrokken en naar voren stonden. Ze had een ‘hoge energie’ waarbij ze snel en kort ademde en weinig pauze liet tussen haar zinnen. Toen ik haar vroeg achterover te gaan zitten in haar stoel met de rug tegen de leuning en naar haar buik te ademen, lukte dat redelijk. Ze vertelde dat ze zelf niet opmerkt dat ze druk is.

Bij de beweegtestjes die ik altijd uitvoer voordat ik ga masseren, werd direct duidelijk dat haar spieren zo strak stonden dat sommige bewegingen niet goed uitgevoerd konden worden zonder te compenseren. Ze kon haar schouders niet optrekken zonder daarbij haar armen op te tillen of haar hoofd ‘in te trekken’. Het bij elkaar trekken van haar schouderbladen lukte niet.

Oorzaak van de klacht op andere plek dan waar de pijn zit

Haar pijnklachten waren voelbaar aan de achterkant. Dit was echter niet de oorzaak van haar klacht. Door alle zorgen die zij had, ging ze voorover en in elkaar gedoken zitten en werken. De spieren aan de voorkant van haar lichaam werden de gehele dag door aangespannen. Dit zorgt ervoor dat de spieren aan de achterkant, voortdurend op rekspanning staan.

Focus van de behandeling op de voorkant

Ik heb de achterkant wel behandeld maar de focus lag op het leren ontspannen van haar spieren aan de voorkant. Haar borstspieren heb ik geleerd om de spanning los te laten. Vervolgens zijn we aan de slag gegaan met statische en actieve rekoefeningen. Door de spieren aan de achterkant aan te spannen, moeten de spieren aan de voorkant wel ontspannen.

Trainen en inslijten gezond beweegpatroon

De schouders hebben we flink in beweging gebracht en dan met name door actieve bewegingen die Katrien maakt tijdens de massage. Hierdoor werken we aan een ‘nieuw beweegpatroon’ vanuit het zenuwstelsel. Het oude beweegpatroon leidde tot pijnklachten. Het nieuwe patroon moet ervoor zorgen dat de pijnklachten verminderen en verdwijnen.

Na vier behandelingen waren de klachten acceptabel

Na vier behandelingen waren de pijnklachten voor Katrien zo goed als verdwenen en acceptabel. Ze heeft ervoor gekozen van baan te wisselen. Nu werkt ze in een team waar ze haar draai heeft gevonden en doet werk wat haar energie geeft. Ze heeft het hockeyen weer opgepakt en staat elke week met veel plezier weer te spelen. Zonder klachten.

Massage abonnement als beloning voor jezelf

Om dat ook zo te houden heeft Katrien gekozen voor een massage abonnement. Elke maand komt ze een keer langs voor een complete lichaamsmassage. Hierin loop ik alle knopen en blokkades langs en laat ze verdwijnen voordat ze tot grote klachten kunnen leiden. Katrien zegt: “Ik werk elke maand hard en vraag veel van mijn lichaam tijdens het sporten. Ik vind het dan een cadeau aan mijzelf om elke maand los gemaakt te worden. Naast dat het goed is voor mijn spieren is het ook een moment van ontspanning. Echt even een moment voor mijzelf”.

Ik denk dat je deze artikelen ook interessant zult vinden

Hoe Bryon in 2 behandelingen van zijn lage rugklachten afkwam

Hoe Bryon in 2 behandelingen van zijn lage rugklachten afkwam

Met een training op zaterdag had Bryon last gekregen van zijn onderrug. Bryon is een fanatiek sporter. Hij zit graag in de sportschool om aan kracht en conditietraining te doen. Hij gaat vier keer per week. Dat doet hij al 7 maanden. Hij let verder goed op zijn...

Wat je niet wilt missen

 

In de artikelen lees je tips en adviezen hoe je pijnklachten kunt aanpakken, minder last hebt van stramme spieren, beter gaat presteren en nog meer plezier haalt uit de sport.

Volg VolDaan op Facebook

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin