Home » Blog » Rugklachten » Wat is Spit – Een diagnose voor rugklachten uit vervlogen tijden
De overeenkomst tussen blessurevrij sporten en tuinieren

Wat is Spit – Een diagnose voor rugklachten uit vervlogen tijden

door | 3 sep, 2018 | Rugklachten

Spit is een benaming voor rugklachten die vroeger werd gegeven bij beroepsgerelateerde klachten aan de rug.

Door het ‘spitten in de grond’ zouden mensen rugklachten krijgen. De dokters ‘maakten’ hier een ziektebeeld van wat feitelijk nietszeggend is. Er is immers niets te zien op een scan of echo.

Tegenwoordig werken nog maar weinig mensen op het land of in de tuin, laat staan in de mijn en toch komt de diagnose Spit nog altijd voor. Spit leeft voort in de volksmond. Huisartsen stellen nog regelmatig de diagnose Spit om een label te plakken en de patient gerust te stellen. Ze nemen echter geen testjes of beweegonderzoek af in je rug.

Die pijn die je voelt is daar, geen twijfel over mogelijk. De naam van de pijn is echter onzin. Spit is niets anders dan een vorm van een hernia.

Er is sprake van een doorbloedingsprobleem wat heeft geleid tot een verslechterde kwaliteit van het weefsel. Het is daarom goed mogelijk de omgekeerde weg te bewandelen. Door de conditie van het weefsel te verbeteren neemt de belastbaarheid toe en kan het weefsel meer trek- en drukbelasting aan.

Een sporttherapeut is goed in staat je hierin te begeleiden en de pijnklachten aan de rug een halt toe te roepen en verminderen. Er is geen noodzaak om operatief in te grijpen omdat je lichaam zelf in staat is deze pijnklachten aan te pakken.

Wil jij vandaag nog starten met afscheid nemen van je Rugklachten?

Ik denk dat je deze artikelen ook interessant zult vinden

Hoe Bryon in 2 behandelingen van zijn lage rugklachten afkwam

Hoe Bryon in 2 behandelingen van zijn lage rugklachten afkwam

Met een training op zaterdag had Bryon last gekregen van zijn onderrug. Bryon is een fanatiek sporter. Hij zit graag in de sportschool om aan kracht en conditietraining te doen. Hij gaat vier keer per week. Dat doet hij al 7 maanden. Hij let verder goed op zijn...

Wat is een Hernia – van Bulging Disc naar Protrusie en Prolaps

Wat is een Hernia – van Bulging Disc naar Protrusie en Prolaps

Een hernia is een verzamelnaam voor een scala aan rugklachten. Voluit is het Hernia Nucleus Pulposus. Bij een hernia is in eerste instantie de tussenwervelschijf (discus) de structuur waar de schade zit. De discus is een flexibele schijf tussen de ruggenwervels. De...

Zelfinstructie om Triggerpoints voor lage rugklachten te behandelen

Zelfinstructie om Triggerpoints voor lage rugklachten te behandelen

Zelfinstructie om Triggerpoints voor lage rugklachten te behandelen Wist je dat 95% van de lage rugklachten aspecifiek zijn. Dat wil zeggen dat ze niet te verklaren zijn door een pathologie (wervelschade, breuk, of beknelde zenuw) of een medische test (scan, echo). In...

Wat is Lumbago – Een chique manier voor je lage Rugklachten

Wat is Lumbago – Een chique manier voor je lage Rugklachten

Lumbago is de Latijnse benaming voor lage rugklachten.Ja je leest het goed. Je bent naar de huisarts gegaan met pijn in je (onder)rug en krijgt de diagnose je hebt Lumbago. De arts zegt ‘ik zie het al; je hebt Lumbago’, zonder ook maar één testje te doen of...

Wat je niet wilt missen

 

In de artikelen lees je tips en adviezen hoe je pijnklachten kunt aanpakken, minder last hebt van stramme spieren, beter gaat presteren en nog meer plezier haalt uit de sport.

Volg VolDaan op Facebook

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin