Spit is een benaming voor rugklachten die vroeger werd gegeven bij beroepsgerelateerde klachten aan de rug.

Door het ‘spitten in de grond’ zouden mensen rugklachten krijgen. De dokters ‘maakten’ hier een ziektebeeld van wat feitelijk nietszeggend is. Er is immers niets te zien op een scan of echo.

Tegenwoordig werken nog maar weinig mensen op het land of in de tuin, laat staan in de mijn en toch komt de diagnose Spit nog altijd voor. Spit leeft voort in de volksmond. Huisartsen stellen nog regelmatig de diagnose Spit om een label te plakken en de patient gerust te stellen. Ze nemen echter geen testjes of beweegonderzoek af in je rug.

Die pijn die je voelt is daar, geen twijfel over mogelijk. De naam van de pijn is echter onzin. Spit is niets anders dan een vorm van een hernia.

Er is sprake van een doorbloedingsprobleem wat heeft geleid tot een verslechterde kwaliteit van het weefsel. Het is daarom goed mogelijk de omgekeerde weg te bewandelen. Door de conditie van het weefsel te verbeteren neemt de belastbaarheid toe en kan het weefsel meer trek- en drukbelasting aan.

Een sporttherapeut is goed in staat je hierin te begeleiden en de pijnklachten aan de rug een halt toe te roepen en verminderen. Er is geen noodzaak om operatief in te grijpen omdat je lichaam zelf in staat is deze pijnklachten aan te pakken.

Wil jij vandaag nog starten met afscheid nemen van je Rugklachten?