MTSS is voelbare pijn achter het scheenbeen aan de binnenkant van het been.

MTSS of Shin Splints staat voor Mediaal Tibiaal Stress Syndroom. MTSS komt met name bij hardlopers en militairen voor. De pijn treedt op tijdens inspanning en is door aanraking voelbaar over een gebied van pakweg 5 cm.

Hoewel de meningen verdeeld zijn wat nu precies de oorzaak is van het ontstaan van MTSS, zijn er twee leidende theorieen:

De Tibiale ‘buigtheorie’:

Het scheenbeen (de tibia) zou door ‘zware’ belasting buigen en als deze belasting de belastbaarheid van het bot overschrijdt, is aanpassing aan de belasting niet langer mogelijk en treedt er microschade op.

De plek waar het scheenbeen het meeste buigt is vanaf de onderste helft tot aan de enkel. Dit is dan ook de plek waar MTSS zich het meest openbaart. Door de overbelasting treden er diverse fysiologische processen in gang die met name van invloed zijn op de mineraaldichtheid van het bot.

De ‘Tractietheorie’:

Spieren hechten via een omhullende laag van het spierbindweefsel aan op het bot. Dit spierbindweefsel wordt ‘fascia’ genoemd. De voortdurende spanning op bepaalde spieren zorgt voor trekspanning van de fascia aan het bot. Als dit de belastbaarheid van het bot overschrijdt treden er irritatie en ontstekingsreactiesop in de fasciale verbinding naar het bot. De stand van de voet leidt tijdens het neerzetten en het afwikkelen van de voet tot de verhoogde irritatie van de fascia.

Het bestrijden van de irritatie en het trainen van de fascia van de spieren geeft veel succes in het snel en effectief verlichten van de klachten. Hiervoor zijn diverse mogelijkheden beschikbaar.

Voorkom uitval – Verzorg je spieren

Zelf loop ik ook graag hard. Ik ben helemaal verknocht aan Obstacle Running. Om daar pijnvrij van te kunnen genieten loop ik na elke training altijd mijn hele lichaam na op verhardingen in mijn spieren. Doordat ik dit altijd doe voorkom ik een stijf gevoel en irritatie in mijn gewrichten.

Ben je benieuwd hoe jij kunt voorkomen dat je Runners Knee krijgt? Download dan de plaat hieronder en lees hoe jij thuis in enkele simpele stappen dat kunt bereiken.

Hulp nodig?

Met de juiste sporttherapeutische begeleiding en opbouw van je training kun je snel en effectief herstellen en je sport hervatten.

Wil jij vandaag nog starten met afscheid nemen van je Scheenbeenklachten?

Ik denk dat je deze artikelen ook interessant zult vinden

Wat is een Verdraaide Knie – Herkennen, Behandelen en Genezen

Wat is een Verdraaide Knie – Herkennen, Behandelen en Genezen

Een verdraaide knie vindt plaats als het onderbeen ‘vast staat’ ten opzichte van het bovenbeen. Bij een gestrekte knie staan de kniebanden op spanning en voorkomen dat de knie kan draaien. Het verdraaien van de knie gebeurt dan ook vaak op momenten dat de knie...

Wat is een Runners Knee – Herkennen, Behandelen en Genezen

Wat is een Runners Knee – Herkennen, Behandelen en Genezen

Runners Knee is te herkennen aan een pijn voelbaar aan de buitenzijde en voorzijde van de knie.Het is een overbelastingsblessure (met name bij hardlopers) van enkele spieren die over het kniegewricht lopen. De pijn wordt gevoeld aan de buitenzijde van de knie. Als we...

Wat is een Gescheurde meniscus – Herkennen, Behandelen en Genezen

Wat is een Gescheurde meniscus – Herkennen, Behandelen en Genezen

Een gescheurde meniscus is te herkennen aan een diepe pijn in de knieholte bij te ver buigen van de knie. Een gescheurde meniscus ontstaat vaak bij een verdraaide knie. In de meeste gevallen gaat het om een scheurtje in de meniscus. De meniscus zorgt voor schokdemping...

Ook Blessurevrij Hardlopen?

Loop jij op dit moment regelmatig hard? Lukt het de laatste tijd niet meer vrijuit te genieten van het hardlopen? Of ben je nu wel pijnvrij maar ook juist heel erg blessure gevoelig?

Grote kans dat jij je lichaam niet op de juiste manier verzorgt. Neem je sport en je herstel serieus en zorg ervoor dat je blessurevrij door kunt blijven lopen.

Wil je weten hoe dat dan werkt? Meld je dan aan voor “Ontdek de wereld van het blessurevrij hardlopen”. Daarin laat ik zien hoe jij de kans op blessures aanzienlijk verkleind, veel meer resultaat kunt halen uit je huidige trainingen en met sprongen vooruit zult gaan in je sport.

Je hebt je met succes ingeschreven!