Een zweepslag in de kuit is een (kleine) spierscheuring (een ruptuur).

De kuit bestaat uit drie spieren, waarvan de Gastrocnemius de kenmerkende dikke spierbuiken zijn. In de meeste gevallen zit de scheur in de kop aan de binnenzijde van de Gastrocnemius.

Afhankelijk van de gradatie van de zweepslag ontstaat een zichtbare zwelling, enkele dagen later gevolgd door een bloeduitstorting. Door de zwaartekracht zakt de bloeduitstorting iets uit naar de voet. Waar je de blauwe plek zit is dus niet direct ook de plek van de scheur. ‘

Een zweepslag in de kuit ontstaat vaak tijdens een sprint of door agressief afzetten met springen. Het voelt alsof er iets heel hards tegen je kuit aankomt of dat je wordt geschopt. Het kan zelfs voorkomen dat je letterlijk iets hoort knappen of knallen.

Je voelt direct een acute, scherpe pijn in de spier en in de meeste gevallen kun je niet meer steunen op dat been. Pas na enkele uren lukt het om enigszins voort te bewegen. De loopgang is kenmerkend en wordt ook wel de ‘strijkijzergang’ genoemd: de voet schuift over de grond, in plaats van actief op te tillen en af te wikkelen.

Een sporttherapeut helpt je in het hervatten van je training en versterken van de spieren om de kans op blessures in de toekomst te helpen verkleinen.

Wil jij vandaag nog starten met afscheid nemen van je kuitblessure?