Een stressfractuur van de tibia is een incomplete breuk in het scheenbeen als gevolg van overbelasting.

Dit is wat anders dan een breuk als gevolg van een val of een plotselinge kracht van buitenaf op het bot.

Door voortdurende belasting op het bot is het mogelijk dat er kleine haarscheurtjes ontstaan in het bot. Deze kleine haarscheurtjes samen kunnen leiden tot een breukje in het bot. Langs de rand van het scheenbeen is vaak een scherpe, begrensde drukpijn te voelen. In ernstige gevallen is er tevens een kleine, drukpijnlijke zwelling te voelen, meestal niet veel groter dan een eurocent.

Stressfracturen komen met name voor in botten die het gewicht dragen, zoals het scheenbeen en de middenvoetsbeentjes en kunnen optreden bij mensen die veel sporten en fysiek actief zijn.

Een stressfractuur heeft tijd nodig om te genezen. Een therapie bestaande uit rust nemen en rustig aan hervatten van de belasting behoort tot de aanbevelingen. Een sporttherapeut helpt je bij het herstellen en aansterken van de omliggende spieren en gewrichten.

Wil jij vandaag nog starten met afscheid nemen van je scheenbeenklachten?

Ik denk dat je deze artikelen ook interessant zult vinden

Wat is een Verdraaide Knie – Herkennen, Behandelen en Genezen

Wat is een Verdraaide Knie – Herkennen, Behandelen en Genezen

Een verdraaide knie vindt plaats als het onderbeen ‘vast staat’ ten opzichte van het bovenbeen. Bij een gestrekte knie staan de kniebanden op spanning en voorkomen dat de knie kan draaien. Het verdraaien van de knie gebeurt dan ook vaak op momenten dat de knie...

Wat is een Runners Knee – Herkennen, Behandelen en Genezen

Wat is een Runners Knee – Herkennen, Behandelen en Genezen

Runners Knee is te herkennen aan een pijn voelbaar aan de buitenzijde en voorzijde van de knie.Het is een overbelastingsblessure (met name bij hardlopers) van enkele spieren die over het kniegewricht lopen. De pijn wordt gevoeld aan de buitenzijde van de knie. Als we...

Wat is een Gescheurde meniscus – Herkennen, Behandelen en Genezen

Wat is een Gescheurde meniscus – Herkennen, Behandelen en Genezen

Een gescheurde meniscus is te herkennen aan een diepe pijn in de knieholte bij te ver buigen van de knie. Een gescheurde meniscus ontstaat vaak bij een verdraaide knie. In de meeste gevallen gaat het om een scheurtje in de meniscus. De meniscus zorgt voor schokdemping...

Ook Blessurevrij Hardlopen?

Loop jij op dit moment regelmatig hard? Lukt het de laatste tijd niet meer vrijuit te genieten van het hardlopen? Of ben je nu wel pijnvrij maar ook juist heel erg blessure gevoelig?

Grote kans dat jij je lichaam niet op de juiste manier verzorgt. Neem je sport en je herstel serieus en zorg ervoor dat je blessurevrij door kunt blijven lopen.

Wil je weten hoe dat dan werkt? Meld je dan aan voor “Ontdek de wereld van het blessurevrij hardlopen”. Daarin laat ik zien hoe jij de kans op blessures aanzienlijk verkleind, veel meer resultaat kunt halen uit je huidige trainingen en met sprongen vooruit zult gaan in je sport.

Je hebt je met succes ingeschreven!