Home » Blog » Knie en Onderbeenklachten » Wat is een Runners Knee – Herkennen, Behandelen en Genezen
Wat is Runners Knee - Herkennen, Behandelen en Genezen

Wat is een Runners Knee – Herkennen, Behandelen en Genezen

door | 2 sep, 2018 | Knie en Onderbeenklachten

Runners Knee is te herkennen aan een pijn voelbaar aan de buitenzijde en voorzijde van de knie.

Het is een overbelastingsblessure (met name bij hardlopers) van enkele spieren die over het kniegewricht lopen. De pijn wordt gevoeld aan de buitenzijde van de knie.

Als we lopen en rennen, glijden en wrijven de pezen van de bovenbeenspieren langs een botstuk van het dijbeen aan de buitenzijde van de knie. Als deze beweging heel vaak herhaald wordt kan dat leiden tot een ontstekingsreactie van de spierpees.

Hoe meer de pezen van de spieren op spanning worden gebracht, des te groter de kans is op het ontstaan van de blessure. Dit is een van de redenen waarom mensen met O-benen vaker last hebben van Runners Knee dan anderen.

De blessure heet weliswaar Runners Knee maar komt ook bij andere sporten voor. Denk aan sporten waarbij je vaak door de knieën moet buigen (maken van squats, veelvuldig traplopen).

Voorkom uitval – Verzorg je spieren

Zelf loop ik ook graag hard. Ik ben helemaal verknocht aan Obstacle Running. Om daar pijnvrij van te kunnen genieten loop ik na elke training altijd mijn hele lichaam na op verhardingen in mijn spieren. Doordat ik dit altijd doe voorkom ik een stijf gevoel en irritatie in mijn gewrichten.

Ben je benieuwd hoe jij kunt voorkomen dat je Runners Knee krijgt? Download dan de plaat hieronder en lees hoe jij thuis in enkele simpele stappen dat kunt bereiken.

Heb je hulp nodig?

Een sporttherapeut helpt je in het hervatten van je training en versterken van de spieren om de kans op blessures in de toekomst te verkleinen.

Wil jij vandaag nog starten met afscheid nemen van je knieklachten?

Ik denk dat je deze artikelen ook interessant zult vinden

Wat is een Gescheurde meniscus – Herkennen, Behandelen en Genezen

Wat is een Gescheurde meniscus – Herkennen, Behandelen en Genezen

Een gescheurde meniscus is te herkennen aan een diepe pijn in de knieholte bij te ver buigen van de knie. Een gescheurde meniscus ontstaat vaak bij een verdraaide knie. In de meeste gevallen gaat het om een scheurtje in de meniscus. De meniscus zorgt voor schokdemping...

Wat is een Verdraaide Knie – Herkennen, Behandelen en Genezen

Wat is een Verdraaide Knie – Herkennen, Behandelen en Genezen

Een verdraaide knie vindt plaats als het onderbeen ‘vast staat’ ten opzichte van het bovenbeen. Bij een gestrekte knie staan de kniebanden op spanning en voorkomen dat de knie kan draaien. Het verdraaien van de knie gebeurt dan ook vaak op momenten dat de knie...

Wat je niet wilt missen

 

In de artikelen lees je tips en adviezen hoe je pijnklachten kunt aanpakken, minder last hebt van stramme spieren, beter gaat presteren en nog meer plezier haalt uit de sport.

Volg VolDaan op Facebook

Gerelateerde artikelen

1 Reactie

  1. Emma

    Een paar maanden geleden ben ik begonnen met hardlopen. Sinds een paar weken heb ik last van mijn knie, tijdens en na het lopen. Het is interessant om te lezen dat dit een overbelastingsblessure zou kunnen zijn. Dat zou best kunnen, aangezien ik jarenlang te weinig gesport heb. Ik ga kijken of ik fysiotherapie kan krijgen om van de pijn af te komen. Bedankt voor het delen van de informatie! https://www.jahaefysiotherapie.nl/heuvelland

    Reageer

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin