Home » Blog » Enkel en Voetklachten » Wat is een Ontstoken Achillespees – Tips bij chronische pijnklachten
Wat is een ontstoken achillespees

Wat is een Ontstoken Achillespees – Tips bij chronische pijnklachten

door | 2 sep, 2018 | Knie en Onderbeenklachten

Een ontstoken achillespees ontstaat vaak bij langdurige overbelasting van de spieren van de kuit tijdens rennen of lopen.

De trekbelasting aan het peesweefsel veroorzaakt kleine haarscheurtjes. Het lichaam ruimt de cellen die kapot zijn gegaan (de kleine haarscheurtjes) op en wordt vervangen door nieuw weefsel.

Echter zijn de nieuw gevormde cellen nog erg fragiel. Deze zijn niet zo sterk om direct de krachten op te vangen en verdelen vanuit de kuit naar de voet. Toch is het vaak zo dat we doorlopen terwijl we kleine pijntjes voelen.

We gunnen ons lichaam niet de tijd en rust die het nodig heeft om goed en volledig te herstellen. Om je een beeld te vormen, de nieuwe cellen hebben ongeveer 5 tot 6 maanden de tijd nodig om net zo sterk te zijn als de cellen die ze hebben vervangen.

Dit heeft tot gevolg dat er continu sprake is van een ontstekingsreactie. Echter wat start als een kleine lokale reactie is nu uitgelopen tot een grote ontstekingsreactie. Deze zorgt ervoor dat de gehele achillespees gevoelig tot zelfs extreem pijnlijk aanvoelt.

Behandeling

De achillespees is de pees waaraan de 3 kuitspieren aanhechten aan het hielbeen (de hak van de voet). De pees maakt echter onderdeel uit van een spierlijn die over de gehele achterzijde van het lichaam loopt. Van de onderkant van de tenen tot aan de schedel.

De pijn is voelbaar in de achillespees maar kan het gevolg zijn van opgebouwde spanning en overbelasting in andere delen van het lichaam. Een behandeling die alleen de focus heeft op de achillespees kan daarom nooit succesvol zijn. De spanning in de zool van de voet of in de hamstrings of rugspieren moeten goed nagekeken en losgemaakt worden.

Waar mogelijk buig en strek je de enkel onbelast op geleide van de pijn. Ga op de bank of het bed liggen. Stukje bij beetje ga je deze oefeningen ook belast uitvoeren. Ga bijvoorbeeld op je tenen op een traptrede staan en verplaats je gewicht naar je tenen toe (de kuit spant aan) en laat vervolgens je hakken langzaam naar beneden zakken (rekken van de kuit). Door deze serie te herhalen train je kuitspieren.

Vervolgens is het verstandig om oefeningen te gaan doen die de conditie van het peesweefsel verder versterken. Door deze oefeningen 2 keer per week te doen (kost niet langer dan 10 minuten per keer) zul je merken dat je nooit meer last krijgt van achillespees ontstekingen.

Een sporttherapeut helpt je in het hervatten van je training en versterken van de spieren om de kans op blessures in de toekomst te helpen verkleinen.

Wil jij vandaag nog starten met afscheid nemen van je Achillespeesklachten?

Ik denk dat je deze artikelen ook interessant zult vinden

Wat is een Gescheurde meniscus – Herkennen, Behandelen en Genezen

Wat is een Gescheurde meniscus – Herkennen, Behandelen en Genezen

Een gescheurde meniscus is te herkennen aan een diepe pijn in de knieholte bij te ver buigen van de knie. Een gescheurde meniscus ontstaat vaak bij een verdraaide knie. In de meeste gevallen gaat het om een scheurtje in de meniscus. De meniscus zorgt voor schokdemping...

Wat is een Runners Knee – Herkennen, Behandelen en Genezen

Wat is een Runners Knee – Herkennen, Behandelen en Genezen

Runners Knee is te herkennen aan een pijn voelbaar aan de buitenzijde en voorzijde van de knie.Het is een overbelastingsblessure (met name bij hardlopers) van enkele spieren die over het kniegewricht lopen. De pijn wordt gevoeld aan de buitenzijde van de knie. Als we...

Wat is een Verdraaide Knie – Herkennen, Behandelen en Genezen

Wat is een Verdraaide Knie – Herkennen, Behandelen en Genezen

Een verdraaide knie vindt plaats als het onderbeen ‘vast staat’ ten opzichte van het bovenbeen. Bij een gestrekte knie staan de kniebanden op spanning en voorkomen dat de knie kan draaien. Het verdraaien van de knie gebeurt dan ook vaak op momenten dat de knie...

Wat je niet wilt missen

 

In de artikelen lees je tips en adviezen hoe je pijnklachten kunt aanpakken, minder last hebt van stramme spieren, beter gaat presteren en nog meer plezier haalt uit de sport.

Volg VolDaan op Facebook

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Tweet
Share
Share
Pin