Home » Blog » Knie en Onderbeenklachten » Wat is Compartiment Syndroom – Tips & Adviezen bij plotselinge drukpijn
Wat is Compartiment Syndroom

Wat is Compartiment Syndroom – Tips & Adviezen bij plotselinge drukpijn

door | 2 sep, 2018 | Knie en Onderbeenklachten

Een compartiment syndroom is een verhoogde druk binnen een fasciale ruimte door een zwelling of bloeding.

Een compartiment is een gesloten ruimte waarbinnen enkele spieren of spiergroepen liggen opgesloten. Deze compartimenten zijn omhuld door spierbindweefsel (‘fascia’). Zodra de druk binnen het compartiment stijgt worden bloedvaten die binnen dat compartiment lopen dichtgedrukt. Er ontstaat een tekort aan zuurstof binnen de spieren (ischemie). Als dit niet tijdig opgelost wordt bestaat de kans dat er weefsel afsterft.

Er zijn twee vormen van Compartiment Syndroom te onderscheiden:

Een acute vorm;

Deze is meestal het gevolg van een trauma, denk aan een beenbreuk. Door de breuk van het bot wordt het compartiment ingeklemd.

Chronische vorm (CCS);

Deze is meestel het gevolg van overbelasting. Dit is een omkeerbare vorm van ischemie die vaak het gevolg is van een niet of te weinig meebuigend osteo-fasciaal compartiment. Dat wil zoveel zeggen dat het vlies van het compartiment niet meebeweegt wanneer de spiergroepen binnen het compartiment samentrekken en toenemen in volume. De ruimte waarbinnen de spieren moeten bewegen is te nauw.

De volgende factoren spelen een rol bij CCS:

  • In-elasticiteit van de fascia
  • Toename van het volume van de spieren als gevolg van zwelling of een bloeding
  • Spierhypertrofie als gevolg van inspanning

CCS komt met name voor in het diepe posteriore compartiment van het onderbeen. Dit compartiment bevat met name de diepe buigers van de tenen en de Tibialis Posterior.

CCS heeft een nauwe relatie met MTSS welke ook aan de posteriore zijde (achter het scheenbeen) gevoeld worden. Echter door het zuurstof tekort bij CCS is er een ander pijnpatroon te onderscheiden dan bij MTSS, waarbij vaak alleen pijn en zwelling te gevoeld wordt. Bij hevige vormen van CCS treden ook nog weleens hevige kuitkrampen op.

Een sporttherapeut helpt je bij het verlagen van de pijnklachten en het succesvol sterker maken van de spieren om de drukbelasting tegen te gaan.

Wil jij vandaag nog starten met afscheid nemen van je Scheenbeenklachten?

Ik denk dat je deze artikelen ook interessant zult vinden

Wat is een Verdraaide Knie – Herkennen, Behandelen en Genezen

Wat is een Verdraaide Knie – Herkennen, Behandelen en Genezen

Een verdraaide knie vindt plaats als het onderbeen ‘vast staat’ ten opzichte van het bovenbeen. Bij een gestrekte knie staan de kniebanden op spanning en voorkomen dat de knie kan draaien. Het verdraaien van de knie gebeurt dan ook vaak op momenten dat de knie...

Wat is een Runners Knee – Herkennen, Behandelen en Genezen

Wat is een Runners Knee – Herkennen, Behandelen en Genezen

Runners Knee is te herkennen aan een pijn voelbaar aan de buitenzijde en voorzijde van de knie.Het is een overbelastingsblessure (met name bij hardlopers) van enkele spieren die over het kniegewricht lopen. De pijn wordt gevoeld aan de buitenzijde van de knie. Als we...

Wat is een Gescheurde meniscus – Herkennen, Behandelen en Genezen

Wat is een Gescheurde meniscus – Herkennen, Behandelen en Genezen

Een gescheurde meniscus is te herkennen aan een diepe pijn in de knieholte bij te ver buigen van de knie. Een gescheurde meniscus ontstaat vaak bij een verdraaide knie. In de meeste gevallen gaat het om een scheurtje in de meniscus. De meniscus zorgt voor schokdemping...

Wat je niet wilt missen

 

In de artikelen lees je tips en adviezen hoe je pijnklachten kunt aanpakken, minder last hebt van stramme spieren, beter gaat presteren en nog meer plezier haalt uit de sport.

Volg VolDaan op Facebook

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Tweet
Share
Share
Pin