Home » Blog » Heup en Bovenbeenklachten » Wat is een dijbeenblessure – Herkennen, Behandelen en Genezen
Wat is een dijbeenblessure - Herkennen, Behandelen en Genezen

Wat is een dijbeenblessure – Herkennen, Behandelen en Genezen

door | 2 sep, 2018 | Heup en Bovenbeenklachten

Een blessure aan de spieren van het dijbeen (quadriceps) is een plotselinge scherpe pijn aan de voorzijde van het bovenbeen (zweepslag).

De quadriceps bestaat uit vier afzonderlijke spieren en loopt vanaf de voorzijde van het bekken en het dijbeen over de knieschijf naar de voorkant van het scheenbeen. De quadriceps zorgen voor het strekken van de knie en het naar voren buigen van de heup.

Een dijbeenblessure ontstaat vaak tijdens het schieten van een bal. Zodra de kracht die wordt geleverd de belastbaarheid van de spier en pees overtreft kunnen de spieren verrekken of inscheuren. Dit is voelbaar alsof iemand een steentje tegen de spier aangooit of alsof je geslagen wordt met een zweepje (zweepslag). Het is een plotselinge scherpe pijn. Na het trauma voel je vaak een trekkende, zeurende pijn aan de voorzijde van het dijbeen.

De hersteltijd hangt samen met de kracht van het trauma en de grootte van de scheur in de quadriceps. Deze kan variëren van 10 dagen tot 6-8 weken.

Een sporttherapeut helpt je in het hervatten van je training en versterken van de spieren om de kans op blessures in de toekomst te helpen verkleinen.

Wil jij vandaag nog starten met afscheid nemen van je Dijbeenklachten?

Ik denk dat je deze artikelen ook interessant zult vinden

Wat is Ischias – Herkennen, Behandelen en Genezen

Wat is Ischias – Herkennen, Behandelen en Genezen

Ischias is te herkennen aan een irritatie van een zenuw diep in de billen (de N. Ischiadicus). De zenuw loopt vanuit het heiligbeen richting de benen onder een aantal spieren door. Het is met name de Piriformisspier die bij overbelasting tegen de zenuw aandrukt en...

Wat is een Liesblessure – Herkennen, Behandelen en Genezen

Wat is een Liesblessure – Herkennen, Behandelen en Genezen

Een liesblessure is te herkennen aan een plotselinge scherpe pijn aan de binnenzijde van het dijbeen. Vanaf het bekken lopen er vijf spieren (de adductoren) naar de binnenzijde van het dijbeen en de knie. Ze zorgen voor het ‘bij elkaar sluiten’ van de benen. Ze voeren...

Hamstring Blessure – Herkennen, Behandelen & Genezen

Hamstring Blessure – Herkennen, Behandelen & Genezen

Hamstring blessure – Herkennen, behandelen en genezen Hamstring blessures komen veel voor bij sporten waarbij er met intervals gesprint en geremd moet worden (denk aan voetbal, hockey, tennis), explosief kracht gegeven wordt (sprintnummers bij atletiek, gewichtheffen)...

Wat is het Piriformis Syndroom – Herkennen, Behandelen en Genezen

Wat is het Piriformis Syndroom – Herkennen, Behandelen en Genezen

Het Piriformis syndroom is te herkennen aan een pijn voelbaar diep in de billen.In veel gevallen straalt de pijn uit naar het been en de voet. De Piriformisspier ligt diep onder de bil en helpt met het naar buiten spreiden en draaien van de heup. Een Piriformis...

Wat je niet wilt missen

 

In de artikelen lees je tips en adviezen hoe je pijnklachten kunt aanpakken, minder last hebt van stramme spieren, beter gaat presteren en nog meer plezier haalt uit de sport.

Volg VolDaan op Facebook

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin