Een blessure aan de spieren van het dijbeen (quadriceps) is een plotselinge scherpe pijn aan de voorzijde van het bovenbeen (zweepslag).

De quadriceps bestaat uit vier afzonderlijke spieren en loopt vanaf de voorzijde van het bekken en het dijbeen over de knieschijf naar de voorkant van het scheenbeen. De quadriceps zorgen voor het strekken van de knie en het naar voren buigen van de heup.

Een dijbeenblessure ontstaat vaak tijdens het schieten van een bal. Zodra de kracht die wordt geleverd de belastbaarheid van de spier en pees overtreft kunnen de spieren verrekken of inscheuren. Dit is voelbaar alsof iemand een steentje tegen de spier aangooit of alsof je geslagen wordt met een zweepje (zweepslag). Het is een plotselinge scherpe pijn. Na het trauma voel je vaak een trekkende, zeurende pijn aan de voorzijde van het dijbeen.

De hersteltijd hangt samen met de kracht van het trauma en de grootte van de scheur in de quadriceps. Deze kan variëren van 10 dagen tot 6-8 weken.

Een sporttherapeut helpt je in het hervatten van je training en versterken van de spieren om de kans op blessures in de toekomst te helpen verkleinen.

Wil jij vandaag nog starten met afscheid nemen van je Dijbeenklachten?