Een blessure aan de spieren van het dijbeen (quadriceps) is een plotselinge scherpe pijn aan de voorzijde van het bovenbeen (zweepslag).

De quadriceps bestaat uit vier afzonderlijke spieren en loopt vanaf de voorzijde van het bekken en het dijbeen over de knieschijf naar de voorkant van het scheenbeen. De quadriceps zorgen voor het strekken van de knie en het naar voren buigen van de heup.

Een dijbeenblessure ontstaat vaak tijdens het schieten van een bal. Zodra de kracht die wordt geleverd de belastbaarheid van de spier en pees overtreft kunnen de spieren verrekken of inscheuren. Dit is voelbaar alsof iemand een steentje tegen de spier aangooit of alsof je geslagen wordt met een zweepje (zweepslag). Het is een plotselinge scherpe pijn. Na het trauma voel je vaak een trekkende, zeurende pijn aan de voorzijde van het dijbeen.

De hersteltijd hangt samen met de kracht van het trauma en de grootte van de scheur in de quadriceps. Deze kan variëren van 10 dagen tot 6-8 weken.

Een sporttherapeut helpt je in het hervatten van je training en versterken van de spieren om de kans op blessures in de toekomst te helpen verkleinen.

Wil jij vandaag nog starten met afscheid nemen van je Dijbeenklachten?

Ik denk dat je deze artikelen ook interessant zult vinden

Hamstring Blessure – Herkennen, Behandelen & Genezen

Hamstring blessure – Herkennen, behandelen en genezen Hamstring blessures komen veel voor bij sporten waarbij er met intervals gesprint en geremd moet worden (denk aan voetbal, hockey, tennis), explosief kracht gegeven wordt (sprintnummers bij atletiek, gewichtheffen)...

Wat is Ischias – Herkennen, Behandelen en Genezen

Ischias is te herkennen aan een irritatie van een zenuw diep in de billen (de N. Ischiadicus). De zenuw loopt vanuit het heiligbeen richting de benen onder een aantal spieren door. Het is met name de Piriformisspier die bij overbelasting tegen de zenuw aandrukt en...

Wat is een Liesblessure – Herkennen, Behandelen en Genezen

Een liesblessure is te herkennen aan een plotselinge scherpe pijn aan de binnenzijde van het dijbeen. Vanaf het bekken lopen er vijf spieren (de adductoren) naar de binnenzijde van het dijbeen en de knie. Ze zorgen voor het ‘bij elkaar sluiten’ van de benen. Ze voeren...