Home » Blog » Heup en Bovenbeenklachten » Hamstring Blessure – Herkennen, Behandelen & Genezen
Blessure aan de Hamstrings is een heftige of zeurende pijn aan de achterkant van je been

Hamstring Blessure – Herkennen, Behandelen & Genezen

door | 10 sep, 2018 | Heup en Bovenbeenklachten

Hamstring blessure – Herkennen, behandelen en genezen

Hamstring blessures komen veel voor bij sporten waarbij er met intervals gesprint en geremd moet worden (denk aan voetbal, hockey, tennis), explosief kracht gegeven wordt (sprintnummers bij atletiek, gewichtheffen) en waarbij veel gesprongen wordt (basketbal, volleybal).

Wist je dat 50% van de mensen die in het verleden een blessure aan de hamstrings hebben gehad opnieuw een blessure oplopen? Het is daarom van groot belang dat je voldoende aandacht besteedt aan het versterken van de hamstrings om blessures te voorkomen.

PIJN SENSATIE:

 • WAT: Een beurs of gespannen gevoel. Een tintelend of branderig gevoel. Het gevoel van een zweepslag of scheurend elastiek.
 • WAAR: Aan de achterzijde van je bovenbeen vanaf de bil tot aan de knieholte. De hamstrings lopen aan de achterkant van je bovenbeen. Ze brengen de heup naar achteren en buigen de knie.
 • WANNEER: Tijdens of direct na afloop van het sporten een kleine zwelling, deuk of kuil in de spier. Aanhoudende pijn langer dan 5 dagen na het sporten samen met een bloeduitstorting in de spier.

SOORT BLESSURE:

 • SPIERPIJN: Spierpijn voel je 24 tot 48 uur na het sporten en dat voelt als zware spieren. Er zijn miniscule haarscheurtjes ontstaan door de belasting. Het herstel en de reparatie van de haarscheurtjes moet binnen 48 uur voltooid zijn.
 • SPIERSCHEUR: Afhankelijk van de kracht vindt er een kleine scheur van enkele vezels of een totale scheur van de spier plaats (ruptuur of een totaal ruptuur). Door de grotere scheur in de spiervezels is de kans groot dat er ook enkele haarvaatjes gescheurd zijn. Afhankelijk van de omvang van de scheur vindt er een (grote) zwelling plaats. Tevens zal er na 24 uur een bloeduitstorting te zien zijn. Een spierscheur is tevens de herkennen aan een deuk of kuil in de spier.

OORZAAK:

 • PLOTSELING GENEREREN VAN KRACHT: Als de spier explosief aanspant kunnen de spiervezels scheuren als gevolg van de te grote kracht die overwonnen moet worden. Dit is met name het geval bij concentrische contractie. Dit kan optreden tijdens de start van een sprint of tijdens de hamstringcurl tijdens het fitnessen.
 • OVERSTREKKEN: Met name tijdens sprinten, schieten van een bal of het trappen bij vechtsport, worden de hamstrings opgerekt. Met het verlengen van de paslengte komen er grotere krachten op de knie te staan. De kracht die op de knie komt te staan op het moment dat de voet wordt neergezet kan ervoor zorgen dat de hamstrings overstrekt worden. Dit is met name het geval bij excentrische contractie waarbij tegen de zwaartekracht in de hamstrings moeten aanspannen. Dit is het geval bij plotseling remmen in volle sprint, het laten zakken van de halter tijdens gewichtheffen en het landen na springen.
 • IRRITATIE of OVERBELASTING: Door een chronische belasting van de spier kan de spier geïrriteerd raken. De spier kan de arbeid niet meer leveren waardoor de coördinatie achteruit gaat. Het correct opvangen van de inwerkende kracht raakt verstoord. Deze oorzaak komt veel bij de duursporters als marathonlopen en wielrennen voor.

BEHANDELING:

 • ACUTE FASE: De eerste 15 minuten koelen met een icepack. Het coolpack geeft een licht verdovend gevoel en is tegen de pijn (niet tegen de zwelling!). Pas ook direct de ICE regel toe: Immobilisatie, Compressie en Elevatie.
  • Immobiliseer het gehele been zodat de hamstrings niet kunnen aanspannen. Bewegen van de spier geeft immers een pijnprikkel.
  • Leg een drukverband aan zodra het coolpack niet langer koud aanvoelt. Dit zorgt er wederom voor dat de spier niet gebruikt wordt.
  • Leg het been de eerste paar dagen in momenten van rust omhoog. Doordat het been nagenoeg niet gebruikt wordt, valt de spierpomp functie om het bloed terug omhoog te pompen voor een groot stil.
 • NA VERLOOP VAN TIJD: Na enkele dagen (meestal na 7-10 dgn) kun je rustig beginnen met spierversterkende oefeningen. Start met isometrische oefeningen. Dit zijn oefeningen waarbij de spier aanspant zonder gewicht te verplaatsen. De hamstrings spannen aan maar de knie buigt niet en de heup gaat niet naar achteren. Als dit pijnvrij lukt kun je overgaan op concentrische oefeningen. Dit zijn oefeningen waarbij je de spieren aanspant en er beweging plaatsvindt (raadpleeg de video hieronder voor enkele ideeën).

WERKEN AAN HET HERSTEL:

Het herstel van een spierscheur varieert van 6 tot 24 wkn. Je ondersteunt het proces door het doen van je oefeningen. De masseur is een professional die goed in staat is om je te begeleiden naar volledig herstel.

 • Met massages kun je na 2-3 weken starten. Een gescheurde spier kun je niet masseren, dat is te pijnlijk. Massages geven een grote steun aan het genezingsproces. De doorbloeding van de spier, wat goed is voor de genezing, en het afvoeren van afbraakproducten van dode cellen wordt sterk verbeterd.
 • Met behulp van medical tape geef je het genezingsproces een tweede boost. De tape geeft ruimte aan de zwelling en vermindert de signalering van pijnreceptoren.
 • Met een foamrol en/of een (massage) balletje kun je de spanning van triggerpoints verminderen. Door het verminderde gebruik van de hamstrings is het mogelijk dat er triggerpoints gaan ontstaan.
 • Als laatste vergroot dry needling de prikkeloverdracht in de spier en de activatie van de spier. Dry needling wordt ook succesvol ingezet om triggerpoints te verhelpen.
 • !!! NOOIT KOUD REKKEN OF STREKKEN !!!: De spier is nog aan het herstellen en is kwetsbaar om op rek gebracht te worden. De kans dat je de spier weer scheurt is te groot.

SPIERVERSTERKENDE OEFENINGEN:

Besteed voldoende aandacht aan de warming-up, spierversterkende oefeningen en oefeningen om de coördinatie en conditie van de spier te vergroten. Besteedt elke keer dat je gaat sporten 5 minuten van je programma aan oefeningen voor de hamstrings. Hiermee voorkom je dat er teveel tijd verloren gaat van je training aan alleen de hamstrings. Breng ook variatie aan in je programma. In de video’s hieronder vind je enkele ideeën aan oefeningen zodat je wat kunt kiezen en variëren. Bedenk zelf hoe je van deze oefeningen sportspecifieke oefeningen kunt maken. Heel veel succes en vooral veel sportplezier.

Oefening #1. Hamstring Coördinatie training.

Heb jij last van stijve hamstrings tijdens het lopen of lukt het je niet om je handen op de grond te leggen als je voorover buigt. Dan hoeft het niet altijd de schuld te zijn van je hamstrings. Het kan ook een verkeerde samenwerking zijn tussen spieren waardoor je hamstrings strak aanvoelen. Deze oefening zorgt ervoor dat de insturing van het bekken bij het voorover buigen niet alleen afhangt van de hamstrings. Door je buik aan te spannen ontlast je de hamstrings waardoor ze dieper en verder kunnen stretchen.

 1. Pak een dik boek, een houtblok, een handdoek of rol een yogamatje strak op. Zorg ervoor dat je met je tenen ergens opstaat. Klem een handdoek tussen je knieën. Adem in en strek je handen zo ver als je kunt omhoog langs je hoofd.
 2. Span nu je buikspieren aan, klem de handdoek stevig met je knieën en buig voorover terwijl je uit ademt. Reik met je handen naar de vloer. Buig je knieën tot het punt dat je vingers de vloer raken. Kom terug omhoog.
 3. Maak 6 tot 8 herhalingen en merk op dat je met elke herhaling dieper in de beweging komt. Buig telkens je knieën minder door tot het punt dat je met gestrekte knieën de vloer kunt aanraken met je vingertoppen.
 4. Ga nu met je hakken op de verhoging staan en herhaal stap 1 tot en met 3.

Oefening #2: Hamstring kneden

Wil je goed en efficiënt kunnen hardlopen kun je niet om de hamstrings heen. Als je regelmatig rent ben je ongetwijfeld bekend met knoopjes en strakke hamstrings. De hamstrings zijn de belangrijkste spiergroep om je knie te buigen en je heup naar achteren te brengen. Maak gebruik van een stoel of verhoging waarbij je met een roller of bal de hamstrings vanuit verschillende hoeken kunt aanvallen. Zoek naar knoopjes en verklevingen en strak weefsel. Als je ze vindt, geef deze dan de aandacht die ze verdienen.

 1. Ga op een stoel of verhoging zitten, met voorkeur een opening aan de voorzijde zodat je je been naar voren en achteren kan buigen onder je zitvlak door.
 2. Ga op de bal of roller zitten en ga op zoek naar de gevoelige punten in je hamstrings. Buig en strek je knie om verschil te voelen in gevoeligheid.
 3. Zwaai je onderbeen naar binnen en buiten om de spieren op een andere manier te prikkelen.

Wil jij vandaag nog starten met afscheid nemen van je Hamstringklachten?

Ik denk dat je deze artikelen ook interessant zult vinden

Wat is het Piriformis Syndroom – Herkennen, Behandelen en Genezen

Wat is het Piriformis Syndroom – Herkennen, Behandelen en Genezen

Het Piriformis syndroom is te herkennen aan een pijn voelbaar diep in de billen.In veel gevallen straalt de pijn uit naar het been en de voet. De Piriformisspier ligt diep onder de bil en helpt met het naar buiten spreiden en draaien van de heup. Een Piriformis...

Wat is Ischias – Herkennen, Behandelen en Genezen

Wat is Ischias – Herkennen, Behandelen en Genezen

Ischias is te herkennen aan een irritatie van een zenuw diep in de billen (de N. Ischiadicus). De zenuw loopt vanuit het heiligbeen richting de benen onder een aantal spieren door. Het is met name de Piriformisspier die bij overbelasting tegen de zenuw aandrukt en...

Wat is een Liesblessure – Herkennen, Behandelen en Genezen

Wat is een Liesblessure – Herkennen, Behandelen en Genezen

Een liesblessure is te herkennen aan een plotselinge scherpe pijn aan de binnenzijde van het dijbeen. Vanaf het bekken lopen er vijf spieren (de adductoren) naar de binnenzijde van het dijbeen en de knie. Ze zorgen voor het ‘bij elkaar sluiten’ van de benen. Ze voeren...

Wat is een dijbeenblessure – Herkennen, Behandelen en Genezen

Wat is een dijbeenblessure – Herkennen, Behandelen en Genezen

Een blessure aan de spieren van het dijbeen (quadriceps) is een plotselinge scherpe pijn aan de voorzijde van het bovenbeen (zweepslag). De quadriceps bestaat uit vier afzonderlijke spieren en loopt vanaf de voorzijde van het bekken en het dijbeen over de knieschijf...

Wat je niet wilt missen

 

In de artikelen lees je tips en adviezen hoe je pijnklachten kunt aanpakken, minder last hebt van stramme spieren, beter gaat presteren en nog meer plezier haalt uit de sport.

Volg VolDaan op Facebook

Gerelateerde artikelen

1 Reactie

 1. Harrie masman

  Kun deze film ook op de mail zetten zo thuis kan oeffen

  Reageer

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin