Een zwelling (hydrops) is een plek die dik of opgezet is. Zwellingen kunnen ontstaan bijvoorbeeld na een val, als je een gewricht verstuikt of verzwikt of als je ergens hard mee in aanraking komt door een trap of klap. Het onderliggende weefsel en de daarin liggende bloedvaatjes zijn beschadigd geraakt.

Er is sprake van celdood. Hierdoor treed bloed en vocht buiten de bloedbaan wat de zwelling veroorzaakt. Door het uittredende vocht komen zenuwuiteinden in de verdrukking. Dit wordt gevoeld als pijn

In veel gevallen treed er direct een ontsteking in werking. De cellen en het weefsel die beschadigd zijn geraakt worden opgeruimd en nieuw weefsel wordt aangelegd. Doordat er vocht buiten de bloedbaan treedt kan het zijn dat je moeilijker kunt bewegen.

De omvang van het trauma bepaalt vaak de omvang van de zwelling. In sommige gevallen gaat deze gepaard met een blauwe plek (contusie). De zwelling neemt na een paar dagen af in omvang omdat het uitgetreden vocht terug opgenomen wordt door het lymfestelsel. Na verloop van tijd moet het mogelijk zijn weer makkelijker te bewegen en de training te hervatten. De sporttherapeut kan je hier goed in begeleiden.

Koelen met ijs heeft enkele zin voor pijnbestrijding. Het weefsel is door het trauma stuk gegaan. Het lichaam zet direct een ontstekingsreactie in gang. Dit is zoals de natuur het bedoelt. Het tegengaan van de zwelling vertraagd daarom eerder je herstel dan dat het eraan bijdraagt. Koelen heeft enkel nut om de pijn te verzachten.