Een zweepslag is een (gedeeltelijke) scheur in het spierweefsel. Er is sprake van celdood. Een zweepslag ontstaat vaak bij het plotseling en maximaal aanspannen van een spier en wordt veel gevoeld in de kuiten, hamstrings of armspieren.

Een spier bestaat uit spierweefsel en fascia (bindweefsel) wat de overgang van de spier naar de aanhechting van de pees in het botweefsel vormt. In de meeste gevallen treedt een zweepslag in de overgang van het spierweefsel naar de fascia op. Dit is het meeste kwetsbare gedeelte van de spier.

De symptomen van een zweepslag zijn een plotseling optredende heftige, scherpe of brandende pijn in de spier. Alsof er een steentje, trap of zweep tegenaan is geslagen. Soms gaat het gepaard met een duidelijk hoorbaar knappend geluid. In de meeste gevallen is de pijn zo hevig dat doorsporten niet mogelijk is. Een zweepslag gaat vaak gepaard met een (lichte) zwelling en/of een bloeduitstorting

Afhankelijk van de ernst van de spierscheur kan het herstel enkele dagen tot maanden duren. Dit hangt af of de spierscheur gedeeltelijk is of dat er een totaal ruptuur van de gehele spier heeft plaats gevonden. De training moet geleidelijk en onder begeleiding van een sporttherapeut of fysiotherapeut hervat worden.