Een slijmbeursontsteking (bursitis) is een ontsteking aan een slijmbeurs (bursae). Een slijmbeurs is een klein ‘kussentje’ met smeervloeistof. Je vindt slijmbeurzen op plekken rondom gewrichten waar spieren en pezen langs botstukken glijden. Bij sporten of veel bewegen kun je voorstellen dat de pees heel vaak langs het botstuk heen en weer schuurt. De slijmbeurs zorgt voor vermindering van frictie en daarmee irritatie van de spier of pees. Je vindt slijmbeurzen met name rondom de knie, elleboog, heup en schouder.

Als je onder de microscoop zou kijken in het gewricht is er vrijwel nooit sprake van een ontstekingsreactie in de slijmbeurs zelf. Dit zou betekenen dat er cellen aanwezig moeten zijn in de slijmbeurs die celmateriaal aanvallen, opruimen of herstellen. Dit is bijna nooit het geval.

Op zijn best is er sprake van een irritatie van de slijmbeurs. Het is echter de gehele regio die geïrriteerd is geraakt. Dit is een krachtig signaal van je lichaam om aan te geven dat je beweegpatroon niet gezond is en dat je die moet aanpassen. Doe je dat niet dan zal de pijnprikkel telkens heftiger worden totdat je lichaam uiteindelijk alles ‘bevriest’ en op slot zet.

In veel gevallen is er overmatige spierspanning of een verkeerde afstelling van de fascia waardoor de irritatie rondom plekken van slijmbeurzen beginnen op te treden. Ook kan het zo zijn dat je uitstralingspijn ervaart van een triggerpoint uit verderop geleden spieren.