Een protrusie is een tweede stadium van een hernia. Bij een protrusie dreigt de pulpachtige kern door de bindweefsellagen van de tussenwervelschijf heen te breken. Factoren als roken, beweegarmoede, slechte spierconditie en stress kunnen een grote bijdrage leveren. Een protrusie kan acuut ontstaan na een plotselinge buig/ of draaibeweging of geleidelijk en langzaam erin sluipen.

Een protrusie is een grotere uitstulping van de nucleus en wordt gevoeld over een groter gebied, ongeveer over vijf wervels. Anders dan bij een bulging disc is nu ook het naar voren buigen beperkt en stijf, achterover buigen is vaak zelfs helemaal niet meer mogelijk. Er is ook sprake van een hapering bij het bewegingsverloop. Vaak gaat het aarzelend of in fasen, in ieder geval niet vloeiend.

De pijn kan zowel aan beide zijden als aan een zijde van de wervels gevoeld worden en met of zonder beenpijn. In sommige houdingen kan een pijn aan de huid gevoeld worden, al dan niet tintelend in het onderbeen. Net als een bulging disc komt een protrusie heel vaak voor zonder dat er pijnklachten gevoeld hoeven te worden.