Een ontsteking (inflamatie) is een reactie van het lichaam om celmateriaal wat beschadigd is geraakt (celdood) af te breken, op te ruimen en nieuwvorming van celmateriaal op te starten. Bij een ontsteking is er altijd sprake van een zwelling. Vanuit de bloedbaan treden eiwitten het weefsel binnen om de ontsteking in gang te zetten.

Bij een ontsteking ontstaat lokaal altijd verhoging van de temperatuur op en kan de huid rood opzetten. Het is een natuurlijk proces ter bescherming van je lichaam. Het tegengaan van een ontsteking (koelen of afbinden) is daarom ten zeerste af te raden op de lange termijn.

Enkele uren of de eerste 2 tot 3 dagen na een trauma kan het ter bestrijding van de pijn verstandig zijn te koelen. Dit kan dan als prettig ervaren worden. Het heeft echter geen enkel effect op het versneld herstellen van het trauma.

Bij optimale omstandigheden duurt de ontstekingsreactie 4 dagen. In deze dagen wordt er nieuw celmateriaal aangelegd. Dit is echter nog dusdanig kwetsbaar dat het gaan bewegen beperkt moet blijven tot functioneel onbelast bewegen. De kans is namelijk te groot dat je pijnlijke plek te snel gaat belasten waardoor het nieuw aangelegde weefsel weer stuk getrokken wordt. Als dit gebeurt ontstaat een nieuwe ontstekingsreactie. Op deze manier kan er een kettingreactie ontstaan of is er sprake van een chronische ontsteking.