Een hernia is een verzamelnaam voor een scala aan rugklachten. Bij een hernia beginnen in eerste instantie haarscheurtjes te ontstaan in het bindweefsel van de tussenwervelschijf (discus). De tussenwervelschijf is een flexibele schijf tussen de ruggenwervels. Deze tussenwervelschijven vangen druk en trekbelasting op en maken beweeglijkheid tussen de ruggenwervels mogelijk.

Als de conditie van de spieren rondom de wervelkolom tekort schieten komt er teveel druk op de tussenwervelschijven te staan. Bij verhoogde en langdurige overbelasting (en onderbelasting!) van de tussenwervelschijven kunnen er stoornissen ontstaan in de doorbloeding, spanning en voeding van de discus, en daarmee de kwaliteit van het weefsel.

De discus droogt uit en begint barstjes te vertonen. Dit leidt op termijn tot kleine haarscheurtjes in de discus. De pulpachtige kern begint naar buiten te drukken. De kern begint tegen zenuwen die de wervelkolom verlaten aan te drukken. Doordat de zenuw in de verdrukking komt worden pijnprikkels uitgezonden. De mate hoeveel de zenuw in de verdrukking komt bepaald het beweeggedrag.

Een hernia komt voor in drie gradaties: bulging disc, protrusie, prolaps