Artrose is de medische term voor kraakbeenslijtage. Als er meer kraakbeenweefsel afgebroken wordt of afslijt dan er aangelegd wordt kunnen er klachten aan de gewrichten gaan ontstaan. Artrose treedt op bij verslechterde gezondheid en voeding van het kraakbeen en gaat vaak gepaard met de leeftijd. Er is sprake van ‘bij de leeftijd horende kraakbeenslijtage’.

Onder gezonde omstandigheden wordt het kraakbeenweefsel gevoed door gewrichtssmeer wat in het gewrichtskapsel afgegeven wordt. Door het gehele beweegbereik van het gewricht te blijven benutten wordt het gewrichtssmeer overal in het gewricht rond gesmeerd. In dit smeer liggen voedingsstoffen voor het kraakbeenweefsel. Als het gewrichtssmeer niet voldoende afgegeven wordt of rond gesmeerd wordt, raakt het kraakbeenweefsel verstoten van voedingsstoffen en sterft het af.

Als daar sprake van is verdwijnt het kraakbeenweefsel in het gewricht en ontstaat de kans dat de twee botstukken direct op elkaar komen te staan. Dit geeft erg vervelende en heftiger pijnreacties. De perfecte pasvorm van het gewricht begint te veranderen en af te slijten. Dit heeft als effect dat het beweegbereik van het gewricht nog verder afneemt.

Artrose kan een direct gevolg zijn van het ontstaan van triggerpoints, een inactieve leeftstijl of het verkeerd belasten van de gewrichten door een verkeerd beweegpatroon. Veel kraakbeenklachten zijn daarom tot grote mate te voorkomen!