Bij hielspoor is er sprake van een overmatige afzetting van kalk vanuit het hielbeen.

 Met een röntgenfoto zou je als het ware een doornvormig uitsteeksel kunnen zien. Kalk wordt door het lichaam afgezet op plaatsen waar een ontsteking blijft woekeren. De ruimte die ontstoken is wordt opgevuld met calcium moleculen. Dit is een ‘goedkope en snelle manier’ om het probleem op te lossen (er is heel veel calcium in het lichaam aanwezig.

Echter neemt hierdoor de functionaliteit af. Kalk is niet veerkrachtig en rekbaar. Je voelt dus al heel snel een pijnreactie. Het ‘verbenen’ van het weefsel kan echter ook functioneel zijn. Er kan doordat er meer gevraagd wordt van het hielbeen extra kalk afgezet worden zodat het bestand is tegen grotere krachten.

Hielspoor dient niet verward te worden met Fasciitis Plantaris. Hoewel dit globaal op dezelfde plaats gevoeld wordt onder de voet is dit een andere blessure aan de voet.

Behandeling

Om hielspoor goed te behandelen is een combinatie aan maatregelen nodig. De belasting op het hielbeen dient aangepast te worden, evenwel door minder te sporten of door de intensiteit aan te passen.

De omliggende weefsels (spieren en gewrichten) moeten met elkaar in relatie behandeld te worden om de overspannen toestand te verminderen. De belasting op de hak moet worden verminderd en dat kan zomaar zijn door een te veel aan spanning op andere plekken te verminderen.

Als dat succesvol gedaan wordt kun je redelijk snel de sport hervatten of zelfs rustig blijven door trainen. Laat je voorlichten door een sporttherapeut hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Wil jij vandaag nog starten met afscheid nemen van je Hielklachten?

Ik denk dat je deze artikelen ook interessant zult vinden

Kun je Sporten met Blaren – Tips hoe je omgaat met blaren

Kun je Sporten met Blaren – Tips hoe je omgaat met blaren

Blaren ontstaan als acute reactie op plotselinge wrijving en druk op de huid en ontstaan vaak aan het begin van het seizoen of na een periode van rust.Blaren, niets is zo vervelend. Als we weer wat langer aan het sporten zijn verdedigt ons lichaam zich door de aanmaak...

Wat zijn verrekte of afgescheurde enkelbanden – Tips voor herstel

Wat zijn verrekte of afgescheurde enkelbanden – Tips voor herstel

Bij verrekte of afgescheurde enkelbanden scheuren ze in of zelfs helemaal  af. In de meeste gevallen verrek je de enkelbanden tijdens een verzwikking, verstuiking of kneuzing van de enkel. De banden die aan de voorzijde en buitenzijde van de enkel lopen worden...