Home » Blog » Enkel en Voetklachten » Wat is Fasciitis Plantaris – Tips bij chronische pijn onder de voetzool
Wat is Fasciitis Plantaris

Wat is Fasciitis Plantaris – Tips bij chronische pijn onder de voetzool

door | 3 sep, 2018 | Enkel en Voetklachten

Fasciitis plantaris is een ontsteking van het ‘peesblad’ (de fascia plantaris) onder de voet.

De ontsteking ontstaat vaak bij langdurige overbelasting van de spieren tijdens rennen of lopen. De trekbelasting aan het peesweefsel veroorzaakt kleine haarscheurtjes. Het lichaam wil de schade opruimen en vervangen door nieuw weefsel. Dit duurt enkele dagen.

Echter zijn de cellen die nieuw gevormd worden nog erg fragiel. Deze zijn niet zo sterk om direct de krachten op te vangen en te verdelen over de voet. Toch is het vaak zo dat we ons lichaam niet de tijd geven die het nodig heeft om goed en volledig te herstellen. Om je een beeld te vormen, de nieuwe cellen hebben ongeveer 5 tot 6 maanden de tijd nodig om net zo sterk te zijn als de cellen die ze hebben vervangen.

Dit heeft tot gevolg dat er continu sprake is van een ontstekingsreactie. Echter wat gestart is als een kleine lokale reactie is nu uitgelopen tot een grote ontstekingsreactie. Deze zorgt ervoor dat de gehele zool van de voet gevoelig tot zelfs extreem pijnlijk aanvoelt.

Vaak wordt fasciitis plantaris ookwel hielspoor genoemd. Dit is echter niet helemaal correct. Het is echt een andere soort blessure. De verwarring komt echter doordat het gevoel van beide blessure aan de onderkant van de voet tegen het hielbeen (de hak) gevoeld wordt.

Behandeling

Om Fasciitis Plantaris goed te behandelen is een combinatie aan maatregelen nodig. De belasting op het peesblad dient aangepast te worden, evenwel door minder te sporten of door de intensiteit aan te passen.

De omliggende weefsels (spieren en gewrichten) moeten met elkaar in relatie behandeld te worden om de overspannen toestand te verminderen. De belasting op de hak moet worden verminderd en dat kan zomaar zijn door een te veel aan spanning in andere plekken te verminderen.

Als dat succesvol gedaan wordt kun je redelijk snel de sport hervatten of zelfs rustig blijven door trainen. Laat je voorlichten door een sporttherapeut hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Wil jij vandaag nog starten met afscheid nemen van je Voetklachten?

Ik denk dat je deze artikelen ook interessant zult vinden

Kun je Sporten met Blaren – Tips hoe je omgaat met blaren

Kun je Sporten met Blaren – Tips hoe je omgaat met blaren

Blaren ontstaan als acute reactie op plotselinge wrijving en druk op de huid en ontstaan vaak aan het begin van het seizoen of na een periode van rust.Blaren, niets is zo vervelend. Als we weer wat langer aan het sporten zijn verdedigt ons lichaam zich door de aanmaak...

Wat is een Gebroken Enkel – Tips en Adviezen over herstel en sporten

Wat is een Gebroken Enkel – Tips en Adviezen over herstel en sporten

Bij een gebroken enkel hou je in sommige gevallen hou je een pijnlijk, stekend of brandend gevoel over. Als je door een trauma je enkel breekt moet je naar het ziekenhuis. In de meeste gevallen voel je zelf het beste aan hoe erg het eraan toe is. Een röntgenfoto geeft...

Wat zijn verrekte of afgescheurde enkelbanden – Tips voor herstel

Wat zijn verrekte of afgescheurde enkelbanden – Tips voor herstel

Bij verrekte of afgescheurde enkelbanden scheuren ze in of zelfs helemaal  af. In de meeste gevallen verrek je de enkelbanden tijdens een verzwikking, verstuiking of kneuzing van de enkel. De banden die aan de voorzijde en buitenzijde van de enkel lopen worden...

Wat je niet wilt missen

 

In de artikelen lees je tips en adviezen hoe je pijnklachten kunt aanpakken, minder last hebt van stramme spieren, beter gaat presteren en nog meer plezier haalt uit de sport.

Volg VolDaan op Facebook

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin