Een overstrekte elleboog is vaak het gevolg bij het verkeerd opvangen van een val of het blokken van een bal door keepers.

De verkeerde stand van de hand bij het breken van de val forceert de elleboog de ‘verkeerde kant’ op te bewegen. Het gewrichtskapsel en de banden rekken licht of ver op, met kleine tot grotere schade als gevolg.

Hoe verder de elleboog overstrekt wordt, des te groter de schade zal zijn aan het gewricht. Anders dan bij de knie is er geen kans op het inscheuren van banden in het gewricht zelf (denk aan de meniscus of de kruisbanden). De elleboog zal opzwellen, enkele dagen later gevolgd door een mogelijke bloeduitstorting.

Het strekken van de elleboog is pijnlijk. De structuren die aan de binnenzijde van de elleboog liggen hebben schade opgelopen en forceren de elleboog in een licht gebogen positie. De buigspieren van de elleboog raken verkort en de strekkers worden opgerekt. Als gevolg van deze stand van de elleboog kunnen er triggerpoints in de spieren in de onderarm gevormd worden.

Therapie moet gericht zijn op bestrijding en verlichting van de klacht van de primaire plek en in breder oogpunt vanuit de gehele functionele beweegketen die de pijn veroorzaakt.

Wil jij vandaag nog starten met afscheid nemen van je Elleboogklachten?