Lage Rugklachten

Wat zijn Lage rugklachten?

Lage rugklachten zijn een van de meest voorkomende klachten waarvoor mensen naar de huisarts gaan. In 90 tot 95% van de gevallen gaat het dan om aspecifieke gevallen! Dat wil zoveel zeggen dat het gaat om klachten die niet aantoonbaar zijn met een scan, echo of een röntgenfoto.

De oorzaak van de klacht komt door een verslechterde doorbloeding van het weefsel waardoor er pijnsignalen af gegeven worden. Het kan zijn dat de pijn wordt veroorzaakt door een hernia, door een triggerpoint (spierknoop) langs je wervelkolom of door een triggerpoint vanuit andere delen in je lichaam.

Het maakt vervolgens niet uit of de pijn in de huid, het bindweefsel (de fascia), de spieren of de gewrichtjes van je wervelkolom zit. Jij wilt van je pijn af! Met de juiste behandeling en aanpassingen in je beweegpatroon en leefstijl kan jij van je klachten afkomen.

Therapie moet gericht zijn op de primaire bron van de pijn en breder oogpunt vanuit de gehele functionele beweegketen die de pijn veroorzaakt. Dit kan betekenen dat de behandeling een combinatie is van technieken op de rug zelf, maar ook het bekken, heup en nek zullen in de meeste gevallen bekeken en behandeld worden.