Heup en Bovenbeenklachten

Wat zijn Heup en Bovenbeenklachten?

Heup en Bovenbeenklachten zijn veelal blessures aan spieren van het bovenbeen aanhechtend vanuit het bekken. In de meeste gevallen gaat het om overbelasting (irritatie of ontsteking) van de spieren die de pijn uitstralen naar de heup en de liesstreek of zijn het gevolg van verrekken of scheuren van de spieren.

In tegenstelling tot de enkel en de knie gebeurt het zelden dat een heup overstrekt of verdraait. Op oudere leeftijd komen artroseklachten vaker voor. De slijtage aan de gewrichtsoppervlakte geeft frictie en pijn bij bewegen. Fracturen aan de heup zijn veelal het gevolg van een slechte botdichtheid en ontstaan om die reden vrijwel nooit op jongere leeftijd of tijdens sporten.

Door te zorgen voor een goede stabiliteit en verdeling van spanning in de spieren zijn de meeste heupblessures snel en efficiënt op te lossen. Een sporttherapeut kan je hier heel goed in begeleiden.

Therapie moet gericht zijn op de primaire bron van de pijn en breder oogpunt vanuit de gehele functionele beweegketen die de pijn veroorzaakt. Dit kan betekenen dat de behandeling een combinatie is van technieken op de heup zelf, maar ook de rug, knie en enkels zullen in de meeste gevallen ook bekeken en behandeld worden.