Enkel en Voetklachten

Wat zijn Enkel en Voetklachten?

Onderbeen, enkel en voetklachten ontstaan vaak tijdens het sporten als gevolg van een verkeerde trainingsopbouw of als gevolg van een trauma. Elke klacht heeft invloed op de rest van het beweegpatroon van het lichaam. Het is daarom belangrijk goed te kijken naar de stand van de voeten, de enkels en het onderbeen om klachten op andere plekken in het lichaam te voorkomen.

Enkelklachten

Enkelklachten komen van alle soorten blessures het meeste voor tijdens het sporten. Een blessure aan de enkel kan echter in verschillende varianten voorkomen, denk aan verzwikkingen, gebroken enkels of verrrekte, in- of afgescheurde enkelbanden.

Tijdens het sporten ren je vaak heen en weer, spring en land je op je voeten. De enkels zijn de gewrichten die deze klappen over het algemeen probleemloos opvangen. Het zijn de momenten waarop de enkel verkeerd land of wanneer de externe krachten te groot zijn wanneer er blessures ontstaan. Een enkelblessure is zelfs in en rond het huis op te lopen.

Voetklachten

Blessures onder of aan de voet ontstaan vaak door een slechte conditie van spieren en pezen vanuit het onderbeen naar de voet toe of spieren en pezen onder de voet zelf. In de meeste gevallen starten we te fanatiek met trainen zonder goed te luisteren naar ons lichaam. Deze vorm van blessures zijn goed en efficient te behandelen zonder dat je helemaal hoeft te stoppen met trainen.

Er ontstaan natuurlijk ook blessures aan de voet als gevolg van trauma’s. In die voorkomende gevallen is het verstandig te starten met je herstel bij een sportarts of fysiotherapeut. Na enkele weken kun je heel goed de overstap maken naar een sporttherapeut om verder te werken aan je herstel.

Therapie moet gericht zijn op de primaire bron van de pijn en breder oogpunt vanuit de gehele functionele beweegketen die de pijn veroorzaakt. Dit kan betekenen dat de behandeling een combinatie is van technieken op de enkel en voet zelf, maar ook het onderbeen, de knie, heup en rug zullen in de meeste gevallen bekeken en behandeld worden.